AA Gent – Anderlecht. Zondag om 14:30 uur tracht AA Gent langszij RSC Anderlecht te komen, de koploper van de Belgische Jupiler Pro League. Na veertien duels heeft de titelverdediger 27 punten, eentje meer dan de thuisclub.

Beide teams hebben tot nu toe bovengemiddeld vaak gelijk gespeeld en dat drukt hun puntentotalen. Normaliter zijn er meer dan gemiddeld twee punten per wedstrijd voor nodig om een ranglijst aan te voeren. Gent deelde vijfmaal de punten en Anderlecht reeds zesmaal.

Anderlecht verguld met gelijkspel

In het binnenland zal Anderlecht in regel ontevreden zijn met één punt. Afgelopen woensdag in de Champions League tegen Arsenal stapten de spelers wel fier en verguld van het Londense veld, nadat ze The Gunners op 3-3 wisten te houden.

Het was absoluut geen gestolen punt. “Paars-wit” verweerde zich kranig nadat het reeds binnen een uur een nadelige marge had opgelopen van drie goals. In de laatste drie minuten leidde de furieuze jacht op de gelijkmaker niet alleen tot drie gele kaarten maar ook tot de vurig gewenste 3-3. Plaatsing voor de volgende ronde is echter zo goed als onmogelijk.

Het stadion Ghelamco Arena van de Buffalo’s is stijf uitverkocht voor deze kraker. Trainer Hein Vanhaezebrouck stelt dat het team floreert doordat de spelers taakgericht zijn, echt leven voor hun sport en hun conditie op peil houden. “Er is een betere teamgeest en een betere discipline. Fysiek hebben we een enorme vooruitgang geboekt tegenover vorig seizoen”, verklaart hij. “Wie niet kan volgen, heeft pech.”

Depoitre niet in actie tegen Anderlecht

De goalgetter van Gent is de 25-jarige Laurent Depoitre, die twaalf maar startte in de basis, tweemaal inviel en zeven goals maakte. Dit duel om de Belgische herfsttitel zou echter wel eens plaats kunnen vinden zonder Depoitre. “Laurent is ziek, hij heeft een keelontsteking. Hij trainde gisteren en vandaag niet en zal ook morgen niet in actie komen. Hij is twijfelachtig”, zegt Vanhaezebrouck.

Besnik Hasi, trainer van Anderlecht, moet oplossingen vinden voor het ontbreken van Steven Defour, Matias Suarez en Bram Nuytinck. Bovendien lijkt spits Aleksandar Mitrovic, die de 3-3 tegen Arsenal maakte, niet lekker in zijn vel te zitten. Hij is twee kilo afgevallen maar is nog steeds iets boven zijn wenselijke gewicht. Daarnaast zondert “Mitrogoal” zich af van de spelersgroep door zich naar de club te laten brengen en ophalen door zijn vader.

Gent won geen enkele van de zes vorige thuisduels tegen Anderlecht. Drie keer werd het een gelijkspel, drie keer won Anderlecht. Het totale doelsaldo over die reeks is 5-10.