Vanavond om 20:00 uur worden er vijf wedstrijden in de Jupiler League gespeeld, waaronder de topper Willem II tegen FC Dordrecht.

FC Dordrecht heeft vier punten meer

De koploper Dordrecht heeft één wedstrijd meer gespeeld dan Willem II en haalde vier punten meer. Die voorsprong kan dus oplopen naar zeven punten meer, met nog vijf wedstrijden te gaan voor Willem II. Andersom kunnen de Tilburgers het gat dus verkleinen tot slechts één punt. Willem II won eind september 2009 de uitwedstrijd met 0-2.

Wat vorm betreft ontlopen de teams elkaar amper. De koploper heeft uit de vorige zes wedstrijden elf punten gepakt, maar won de vorige drie competitiewedstrijden. Achtervolger Willem II haalde twaalf punten en is al acht duels op rij ongeslagen.

Trainer Harry van der Ham heeft vertrouwen

Harry van der Ham, trainer van Dordrecht, heeft een blik geworpen op het programma van na dit weekend. “Als wij winnen moet het heel gek lopen wil FC Dordrecht niet kampioen worden. Willem II moet nog op bezoek bij De Graafschap en FC Eindhoven”, weet Van der Ham. “Wij krijgen, met alle respect, FC Oss op bezoek. Dat is een groot verschil. Met een overwinning til je niet alleen het gat naar zeven punten, dan deel je ook een mentale klap uit.”

Marco Boogers, technisch directeur van Dordt, erkent dat de club waarschijnlijk na eventuele promotie net zo hard weer uit de Eredivisie zal kukelen. “Maar iedereen met een sporthart wil het hoogste halen. Wij ook”, zegt Boogers. Sinds 1995 acteert Dordrecht in de eerste divisie, terwijl Willem II sinds 1988 op twee seizoenen na uitkwam in de Eredivisie. Vijftien jaar geleden speelde de club zelfs in de Champions League.

Jurgen Streppel van Willem II is relaxed

Jurgen Streppel, trainer van Willem II, probeert zijn mannen in te prenten dat dit ondanks alle heisa, gewoon één van de 38 competitieduels is. “Er hangt hier een heel ontspannen sfeer. Die jongens weten waar het om gaat en ik heb het idee dat ze heel veel zin in de wedstrijd hebben”, signaleert Streppel. “Je kunt je wel alleen op winst focussen, maar je kunt beter focussen op dingen waar je invloed op hebt. Je taken uitvoeren en ontspannen zijn. De wedstrijd van vrijdag is nu de belangrijkste en daarna zien we wel weer verder.”

Spits Paul Gladon heeft Willem II door

Paul Gladon, spits bij Dordrecht, denkt te weten hoe Willem II zal opereren. “Met Ruud Boymans heeft Willem II een sterke spits die goed kan koppen”, legt hij uit. “Ze zullen de lange bal op hem spelen, dat is moeilijk te verdedigen. Achterin hebben ze het minder goed voor elkaar. Het centrum vind ik niet geweldig en hun backs zijn altijd aanvallend ingesteld. We zullen van de ruimte moeten profiteren die ze weggeven.”

Het programma voor vrijdag 20:00 uur:

Willem II – FC Dordrecht

VVV-Venlo – FC Emmen

Helmond Sport – FC Volendam

Telstar – Excelsior

FC Oss – Almere City FC