Leo Beenhakker is begonnen aan alweer een laatste kunstje. Don Leo wordt de technisch directeur van Sparta. Tot woensdag was Wiljan Vloet de td van de Rotterdamse club. Vloet had het er druk mee, want hij was tevens de algemeen directeur. Laatstgenoemde functie blijft hij wel vervullen.

Vloet begrijpt dat de komst van Beenhakker op een demotie voor hem lijkt. Dat beeld wil hij rechtzetten. “Het was ontzettend onrustig geworden rond de club en het eerste elftal, dat we iemand nodig hadden die zich volledig op technische zaken kan focussen.

Dat gaat Leo nu op zich nemen. Het is natuurlijk geweldig dat we iemand met zijn staat van dienst in huis hebben”, aldus Vloet. Zijn werkdagen waren overvol geworden. “De algemene en technische zaken zijn eigenlijk niet te combineren. Ik was elke dag van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds in de weer. Ik deed de E-pupillen er bij wijze van spreken nog bij en dat werkt niet, helemaal niet als er zoveel onrust is.”

Beenhakker was reeds lid van de raad van commissarissen van de club uit de Jupiler League. Ook hij benadrukt dat het de hoogste prioriteit heeft om de onrust te beteugelen. “Om de rust terug te brengen en om het opgewonden gedoe er omheen te normaliseren, bestond bij iedereen, inclusief Wiljan Vloet, de wens om de twee portefeuilles van Wiljan uit elkaar te halen”, verklaart hij.

De taakomschrijvingen zijn helder. “Ik ga niet op enigerlei wijze aan de autoriteit en de positie van de trainers en technische staf zitten morrelen. Dat doe ik zeker niet.”

Don Leo zal wel invloed uitoefenen op de selectie voor het komende seizoen. Ook wil hij dat er wat meer geloof aanwezig is bij de selectie. Sparta staat negende in de Jupiler League maar heeft wel een periodetitel achter de naam en zal dus uitkomen in de nacompetitie.

“Ik kan vooral wat dichter bij de spelers en staf kruipen om morele steun te bieden. En nadrukkelijk gesteld om zonder aan de autoriteit van trainer Gert Kruys te komen”, zegt Beenhakker. “Misschien kan ik helpen om iedereen wat meer rechtop te laten lopen. De spelers worden van de hele situatie namelijk ook niet vrolijk.”

Vloet begon 2,5 jaar geleden als technisch directeur. Een van zijn ambities was promotie naar de eredivisie realiseren. Dat is niet gelukt. Ondertussen werden er wel drie trainers ontslagen en dik dertig spelers naar Het Kasteel gelokt.