Op vrijdag 21 februari kwam een fan van FC Volendam tijdens de thuiswedstrijd tegen MVV het veld op. Kennelijk had de doorgedraaide man een onverteerbare hekel aan MVV-speler Sjoerd Winkens. Zo brandend en diep zat zijn antipathie, dat hij meende dat hij een klap moest verkopen aan Winkens. De relschopper werd vervolgens opgepakt door de politie.

Het incident leert supporters van voetbalclubs drie lessen. Ten eerste, blijf gewoon zitten of staan waar je zit of staat en geniet van de wedstrijd. Als je dan toch je agressie of frustratie wil uiten, doe het dan verbaal.

Ten tweede, de tegenstander slaan heeft heus geen direct verband met de uitslag van de wedstrijd. Hoe dronken of doorgesnoven je ook bent, verwacht maar niet dat een klap in het gezicht van de tegenstander zal zorgen voor winst van je geliefde club. Volendam verloor namelijk met 0-1 van de Limburgers.

Ten derde, agressie is niet alleen ontoelaatbaar en shockerend voor het slachtoffer, het schaadt ook de club die je zegt te steunen. Volendam krijgt namelijk waarschijnlijk een boete opgelegd. Wim Biesterveld, directeur van de club uit de Jupiler League, wacht met angst en beven op het oordeel van de voetbalbond KNVB.

“In het verleden is gebleken dat mogelijke boetes kunnen oplopen tot 10.000 euro”, weet de directeur. “Voor een club als Volendam, die alle zeilen moet bijzetten om te voetballen in de Jupiler League, zijn dat desastreuze bedragen.”

Biesterveld is van plan om eventuele boetes te verhalen op de onverlaat. Daar is de club trouwens al mee begonnen. “We hebben we hem een boete van 2.000 euro opgelegd, die standaard wordt gegeven wanneer iemand het veld betreedt”, legt hij uit. “Als het aan mij ligt, krijgt hij een levenslang stadionverbod, maar ik heb al begrepen dat hier een maximumtermijn aan zit.”

En hoe gaat het met Winkens? “Het is niet goed te praten. Triest dat dit gebeurt. Dit is schandalig”, aldus de verdediger. Hij hield aan het incident een schaafwond en een bloeduitstorting over. “Een stadionverbod is wel op zijn plek. Voor dit soort zaken moeten strenge straffen komen. Iedereen verdient een tweede kans, maar hij moet wel goed nadenken wat hij deed.”