WK Vrouwenvoetbal 2015. Dankzij een late treffer van Kirsten van de Ven mogen de Nederlandse voetbalvrouwen toch nog hopen op plaatsing voor de achtste finales van het WK. Gastland Canada werd op 1-1 gehouden, waardoor Oranje nog als beste nummer drie door kan gaan naar de volgende ronde.

Canada snel op voorsprong tegen Nederland

Nederland had dinsdagnacht wat goed te maken na de teleurstellend verlopen groepswedstrijd tegen China (1-0 verlies). Toch was het Canada die als beste aan de wedstrijd startte. Al na zes minuten kopte Sophie Schmidt de bal op de lat, in het bijzijn van liefst 45.420 fans. Nederland was na die waarschuwing echter nog niet wakker geschud, want tien minuten later was het wel raak voor het gastland. Met enig fortuin belandde de bal na een inworp voor de voeten van Ashley Lawrence, die dankbaar binnen schoot: 1-0.

Lawrence was luttele minuten later ook dicht bij haar tweede treffer, maar de teruggekeerde Nederlandse doelvrouw Loes Geurts voorkwam dat. Nederland bleef daardoor in leven en begon langzaam beter te voetballen. Lieke Martens en Manon Melis deelden nog voor rust speldenprikjes uit, maar het echte offensief startte pas in het tweede bedrijf. Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en opnieuw Melis waren bijna trefzeker, maar scoorden niet. De tijd begon te dringen voor de vrouwen van coach Roger Reijners.

Nederland – Canada: Van de Ven maakt verlossende gelijkmaker

Kirsten van de Ven WK Vrouwenvoetbal 2015Drie minuten voor tijd was daar echter dan toch de verlossende en verdiende gelijkmaker. Invaller Van de Ven schoot de bal hard tegen de touwen en zorgde voor intense vreugde in het Nederlandse kamp. Want door het punt tegen Canada maakt Oranje een uitstekende kans om als beste nummer drie door te stromen naar de achtste finales. De ploeg moet twee nummers drie onder zich houden en is sowieso al beter dan Thailand, dat drie punten verzamelde. In de poules D en E hebben Zweden en Spanje nu respectievelijk twee en één punt. Zij komen nog wel in actie.

Mocht Nederland doorgaan, dan wacht er in de achtste finales hoe dan ook een zware opponent. Duitsland of Japan is dan de tegenstander. Maar eerst moet Oranje afwachten tot woensdag en donderdag, totdat de laatste groepsduels zijn gespeeld. Dan wordt duidelijk of het toernooi van Oranje nog een vervolg krijgt of uiteindelijk toch ten einde is.