De bijna dertigjarige Wesley Sneijder was het afgelopen jaar niet verzekerd van een basisplaats in het Nederlands elftal. Sterker nog, een paar keer werd hij door bondscoach Louis van Gaal zelfs buiten de 23-koppige selectie gelaten. De middenvelder van Galatasaray belooft zich naar het wereldkampioenschap in Brazilië te knokken.

De relatief kleine Utrechtenaar debuteerde elf jaar geleden in Oranje en speelde sindsdien 96 interlands. In de winterstop van vorig seizoen stapte hij over van Inter Milan, waar hij na het vertrek van zijn geliefde trainer Jose Mourinho op door spoor was beland, naar het Turkse Galatasaray.

Van Gaal maandenlang dat Sneijder uit vorm was, zijn conditie moest verbeteren en daar bovenop ook maar moest bewijzen dat hij meer waarde heeft voor Oranje dan de jongere middenvelders die op zijn positie een kans kregen. Soms leek Van Gaal een tikje te overdrijven, want hoe waarschijnlijk is het dat hij Sneijder, mits fit, passeert voor het wk? Maar toen Van Gaal de aanvoerdersband afpakte van Sneijder en hem vervolgens botweg niet meer opriep, gingen de alarmbellen rinkelen.

Sneijder lijkt de boodschap te hebben begrepen. Inmiddels is hij een van de bepalende spelers van Galatasaray. In de Champions League slaagden de Turken er in om Juventus uit het toernooi te spelen en vorige week werd Chelsea op 1-1 gehouden. “Ik speel steeds twee duels per week, als het moet 90 minuten lang”, zegt Sneijder trots.

Vier jaar geleden strandde de missie van Oranje pas in de wk-finale tegen Spanje, en dan ook nog eens in blessuretijd. Sneijder is hoopvol dat Nederland in staat is om weer ver te komen. “Ik geloof echt dat we een ploeg hebben die boven zichzelf uit kan stijgen. Met goed, aanvallend en aantrekkelijk spel.”

Voor 13 mei moet Van Gaal een lijst inleveren met daarop dertig Nederlandse voetballers. Vervolgens moet elke bondscoach voor het wk begint de lijst reduceren van dertig naar 23 namen. Sneijder heeft dus nog twee maanden om Van Gaal te overtuigen. “Ik weet wat ik moet doen om erbij te zijn en daar ben ik mee bezig, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het duurt nog even en er kan nog veel gebeuren. Maar ik ga zorgen dat ik er bij ben.”