De Europese voetbalbond UEFA maakt plannen voor een nieuwe landencompetitie. De zogeheten Nations League vult het Wereldkampioenschap en Europees Kampioenschap aan en wordt tussen die toernooien door, in oneven jaren gespeeld.

Eerste UEFA Nations League in 2018 – 2019

Wat de UEFA betreft gaat de eerste editie van de Nations League van start in het seizoen 2018 – 2019. Vriendschappelijke wedstrijden zijn niet meer nodig, want de nieuwe competitie garandeert dat elk land genoeg duels voor de kiezen krijgt.

De plannen zijn in een redelijk vergevorderd stadium. Vandaag gaf het uitvoerende comite van de UEFA het groene licht aan de verdere uitwerking. Het congres van de UEFA moet ook nog toestemming verlenen. Het congres stemt alleen over de vraag of er een nieuw toernooi wordt toegevoegd en niet over het precieze format daarvan.

UEFA Nations League telt vier groepen en 54 landen

Aan de Nations League mogen vooralsnog 54 landen deelnemen. Ze worden over vier groepen verdeeld. Misschien wordt de competitie gekoppeld aan het WK en EK. Bijvoorbeeld door kwalificatietickets voor het EK 2020 te verdelen onder de best presterende landen in de Nations League. Tussen de vier groepen vinden promoties en degradaties plaats. Aan het eind van de rit blijven er vier landen over. Zij worden in twee halve finales aan elkaar gekoppeld. Vervolgens eindigt het toernooi met een finale op neutraal terrein.

De UEFA vergadert momenteel in Astana, Kazachstan. Het congres spreekt zich donderdag uit over de Nations League.