UEFA Nations League. Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen maar nu er ook daadwerkelijk een startdatum aan is gebonden neemt het serieuze vormen aan. Gisteren maakte de UEFA bekend dat vanaf het seizoen 2018/2019 alle internationale vriendschappelijke wedstrijden zullen worden vervangen voor de zogenoemde Nations League. De competitie is in het leven geroepen na de klachten over de vriendschappelijke interlands. Deze zouden volgens alle partijen te weinig waarde hebben.

Vier divisies

Dat de UEFA Nations League meer waarde heeft dan alleen het spelen van een oefenwedstrijd, blijkt wel uit de opzet. Er zullen in totaal 54 landen mee doen aan de Nations League die allemaal vallen onder de UEFA. Van die 54 zullen de sterkste twaalf landen (volgens de coëfficiëntenranglijst) spelen in Divisie A. De nummer 13 tot en met 24 in Divisie B, de nummer 25 tot en met 39 in Divisie C en de laatste 16 zullen uitkomen in de laagste divisie, D.

Promotie/degradatie

Al deze divisies worden vervolgens weer opgedeeld in vier groepen van die of vier landen. Dat betekent dat Divisie A en Divisie B zullen bestaan uit vier groepen van drie landen. Divisie C uit twee groepen van drie en twee van vier. Divisie D wordt verdeeld over vier groepen van vier.

De vier groepswinnaars van de hoogste divisie spelen via een knock-outsysteem om de titel van UEFA Nations League. Het leuke aan de divisies is dat voor alle niveaus een promotie/degradatieregeling van toepassing is. Dat wil zeggen dat de nummers één uit de poules van Divisie D promoveren naar Divisie C en nummers laatst van Divisie C die weg andersom bewandelen.

EK-tickets

Iets wat de Nations League nóg interessanter maakt, is dat er een mogelijkheid is om via deze competitie een EK-ticket af te dwingen. De bovenste twee landen van de officiële EK-kwalificatie plaatsen zich nog steeds rechtstreeks voor het EK voetbal dat in heel Europa gespeeld zal worden. Het eerste land uit alle zestien groepen dat zich nog niet via de officiële manier gekwalificeerd heeft speelt dan nog play-offs om de vier overige tickets voor het EK.