Woensdag om 20:30 uur speelt Nederland in Amsterdam een oefenwedstrijd tegen Wales. We kunnen natuurlijk zelf een stukje in elkaar draaien over 5-3-2 of 4-4-2 of hou-toch-op systemen, maar het is  makkelijker is om af te kijken wat Engelstalige media over de oefenpot schrijven.

Oranje niet indrukwekkend

Football Oranje, een site met nieuws over Nederlands voetbal in het Engels, vond Oranje in de twee vorige oefenduels “niet indrukwekkend”. De 1-0 overwinning op Ghana krijgt het oordeel “dull” (saai). De auteur verwacht dat Bruno Martins Indi linksback wordt opgesteld en dat Daley Blind die positie verlaat en in het middenveld terecht komt. Jonathan de Guzman (Swansea) haakt geblesseerd af en wordt vervangen door Leroy Fer.

Gareth Bale en Aaron Ramsey absent bij Wales

Het is de reporter ook opgevallen dat Gareth Bale en Aaron Ramsey ontbreken bij Wales. De spelers van Real Madrid en Arsenal zijn met afstand de bekendste en sterkste spelers van het Britse land. Joe Allen is aangesteld als captain en hij wordt omringd door veel jonge spelers. Wales heeft vier duels op rij niet verloren. Tot slot komt er een voorspelling: 2-0 voor Nederland.

Wales moet niet worden onderschat

De site Vavel, “the international sports newspaper”, vindt dat het team van Wales niet onderschat moet worden. Ook deze journalist gaapte zich rot bij de duels van Oranje tegen Ecuador en Ghana en noemt de wedstrijden “demoraliserend”. Het optreden tegen Ecuador was “lamlendig” en versterkt de zorgen dat het voor Nederland lastig zal worden om de groepsfase van het WK te overleven.

Bondscoach Louis van Gaal wordt geciteerd. Hij zegt dat spits Robin van Persie niet te veel werk moet verrichten op het veld. “Tegen Ghana deed Robin wel te veel. Hij rende de rechtsback van Ghana achterna en volgde ook af en toe de linksback.”

BBC: Geen ramp dat Bale ontbreekt

Natuurlijk doet ook de BBC een duit in het previewzakje. Bondscoach Chris Coleman van Wales vindt het niet zo`n ramp dat Bale en “Rambo” Ramsey ontbreken. In september begint Wales aan de kwalificaties voor het EK 2016 en in die tien potjes zullen de sterren ook niet altijd present zijn. Wales moet daar dus zo snel mogelijk aan wennen, aldus Coleman.

“We gingen naar België tijdens de kwalificaties voor het WK 2014 met 14 ontbrekende spelers. Toch haalden we een prachtig resultaat: 1-1”, zegt Coleman. Waarschijnlijk laat hij James Chester (verdediger bij Hull) en Paul Dummett (verdediger bij Newcastle) debuteren. Andere jonge voetballers in de selectie zijn de 18-jarige Declan John van Cardiff en de twintigjarige middenvelder Jonathan Williams (Crystall Palace).

Hulp van Wales in WOII

Via een ander artikel heeft de BBC aandacht voor de bevrijding van Nederland uit de klauwen van Duitsland in 1945. Welshe soldaten hebben daar een bijdrage aan geleverd en moesten dat bekopen met hun leven. In Den Bosch hebben schoolkinderen het 70-jarige jubileum van de bevrijding gevierd en 146 koters wonen het oefenduel vanavond bij.

De Guzman bekend in Wales

De krant Wales Online heeft aandacht voor Jonathan de Guzman. Dat is makkelijk te verklaren, want de middenvelder speelt voor Swansea, de enige club uit Wales in de Premier League. De 26-jarige De Guzman is geblesseerd maar zal volgens de krant tijdig herstellen om op het WK te schitteren. Deze reporter denkt dat Jordy Clasie de plek van De Guzman in zal nemen, terwijl Nederlandse journalisten mikken op Leroy Fer. Overigens staat Clasie volgens de krant in de belangstelling van Swansea.

Klaas-Jan Huntelaar in beeld

De Amerikaanse sportsite Bleacher Report had ook al moeite met de pot tegen Ghana en noemt de zege weliswaar “solide” maar ook “oninspirerend”. De auteur acht het waarschijnlijk dat Klaas-Jan Huntelaar eindelijk weer speeltijd krijgt in Oranje. “De ster van Schalke moet op scherp staan zodra het WK begint, ook al staat hij in de pikorde achter Van Persie.”

Ook in dit artikel is er een voorspelling: “Nederland zal waarschijnlijk winnen van Wales, maar alles anders dan een overtuigende victorie zal knagen aan het zelfvertrouwen van Oranje, zodat de spelers naar Brazilië reizen met een gebrek aan overtuiging.”

Louis van Gaal: geen 7-1 meer

Terug naar de BBC, dat op de pagina over Welsh voetbal meldt dat Van Gaal teleurgesteld is door de absentie van Bale & Ramsey. “Toch kan ik het wel begrijpen. Bale heeft een lang seizoen gehad”, aldus Van Gaal. In 1996 won Nederland met 7-1 van Wales. “Tegenwoordig komen zulke uitslagen amper nog voor”, weet de bondscoach. “Ik zag Wales spelen tegen Ijsland en Finland en dat beviel me wel. Ze willen balbezit hebben.”