Woensdag om 21.00 uur speelt Frankrijk thuis in Parijs een oefenwedstrijd tegen Nederland. De selectie van bondscoach Louis van Gaal zal het Stade de France betreden in het nieuwe tenue, dat ook komende zomer op het wereldkampioenschap te Brazilië valt te bewonderen.

De opgeroepen voetballers hebben zich maandag gemeld in Noordwijk. Vier man mochten voor het eerst als Oranjeklant door de draaideur van het hotel aldaar lopen: Jean-Paul Boëtius, Quincy Promes, Karim Rekik en Davy Klaassen. Ook keeper Jeroen Zoet heeft nog geen enkele seconde speeltijd voor het Nederlandse elftal achter zijn naam staan, al werd hij wel eenmaal eerder opgeroepen.

Zondag besloot Van Gaal om Rafael van der Vaart van Hamburg SV toch bij zijn keurkorps te voegen. De middenvelder is bij nader inzien voldoende genezen van een enkelblessure. DE dag ervoor haakte verdediger Paul Verhaegh af vanwege een wond aan zijn linkerknie.

Van Gaal en zijn voorganger Bert van Marwijk speuren elk weekend `s werelds voetbalvelden af, zoekend naar Nederlandse verdedigers van wereldklasse. Het blijft behelpen voor Oranje, zeker op de positie van linksback, die na het pensioen van Gio van Bronckhorst in 2010 problemen oplevert. Voor de oefenpot tegen Frankrijk is alleen Daley Blind opgeroepen voor die positie, terwijl Blind bij Ajax op het middenveld opereert.

Jetro Willems en Patrick van Anholt zouden normaliter een goede kans maken om mee te mogen naar Brazilië. De bondscoach vindt echter dat ze onder hun kunnen presteren. “Als de andere kandidaten voor de linksbackpositie nu niet aangespoord worden, ga ik alleen met Daley Blind naar het wk”, zegt hij streng.

Wesley Sneijder lijkt zich in de afgelopen duels van Oranje min of meer te hebben verzekerd van een wk-ticket. Bij Galatasaray speelt hij links op het middenveld, maar daar komt hij volgens Van Gaal niet het meest tot zijn recht. “’Ik wil Wesley beoordelen op zijn favoriete positie en niet zoals bij zijn club aan de linkerkant. Hij speelt minimaal een helft tegen Frankrijk”, zegt de trainer.

Sneijder belooft dat hij een eventuele rol als reserve ook zal accepteren. “Ik wil een meerwaarde zijn voor de ploeg. Ik ga in ieder geval niet muiten, natuurlijk niet. Op het WK word ik dertig!”