Zaterdag om 20:30 uur speelt Oranje in De Kuip tegen Ghana. Beide landen stappen binnenkort in het vliegtuig om deel te nemen aan het WK Voetbal in Brazilië. Het Nederlands Elftal sneuvelde op het vorige WK in de finale, terwijl Ghana de best presterende representant was van Afrika. In de kwart finale werden de Black Stars uitgeschakeld door Uruguay.

Louis van Gaal heeft selectie gepubliceerd

Bondscoach Louis van Gaal heeft na lang wikken en wegen, puzzelen en migraine-aanvallen eindelijk zijn selectie voor het WK laten publiceren. De 62-jarige coach, na het WK de nieuwe manager van Manchester United, had in elke linie kopzorgen. Alleen Arjen Robben, Robin van Persie en Kevin Strootman had hij vroegtijdig toegezegd dat ze veilig zitten, maar laatstgenoemde raakte in maart langdurig geblesseerd. Check hier de selectie van 23 man.

Vier jaar geleden had Bert van Marwijk het makkelijker. Welke veldspelers hij ook selecteerde, ze speelden altijd met de blik van vaste doelman Maarten Stekelenburg op hen gericht. De Grote Vier werden niet ter discussie gesteld. Van Gaal heeft de afgelopen twee jaar gegoocheld met keepers, maar lijkt nu te kiezen voor de internationaal onervaren Jasper Cillessen.

25 debutanten in Oranje

Het team dat vier jaar geleden de finale van het WK verloor is na Euro 2012 definitief verbrokkeld. Slechts zeven man in de selectie van 23 voor het WK 2014, werden ook meegenomen naar Zuid-Afrika. Van Gaal heeft sinds hij twee zomers geleden werd aangesteld liefst 25 man laten debuteren in Oranje.

Twee oudgedienden keren vanavond tegen Ghana terug in de basis. Wesley Sneijder en Arjen Robben waren twee weken geleden in de oefenwedstrijd tegen Ecuador absent vanwege clubverplichtingen. Hun ervaring, creativiteit en doelgerichtheid zijn nodig in dit jonge Oranje. Rechtsback Daryl Janmaat is geblesseerd en wordt misschien vervangen door Paul Verhaegh.

Ghana in zware groep op WK

Ghana is in de groepsfase van het WK ingedeeld bij Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten. Er zijn eenvoudigere groepen. Bondscoach Kweshi Appiah heeft nog tot 2 juni de tijd om zijn lijstje met 23 spelers in te leveren bij de FIFA. Ongetwijfeld speelt dit oefenduel een aanzienlijke rol in zijn afwegingen.

Gisteren wonnen de Ghanese spelerstegen  een lokaal team met 6-1. Christian Atsu, door Chelsea uitgeleend aan Vitesse, maakte een hattrick. Andere bekende namen bij Ghana zijn Andre Ayew, Kevin Prince Boateng, Sulley Muntari, Michael Essien en Asamoah Gyan. Deze elf man zouden wel eens in de basis kunnen beginnen: Adam Kwarasey, Samuel Inkoom, Jeffrey Schlupp, Rashid Sumaila, Jerry Akaminko, Rabiu Mohammed, Albert Adomah, Michael Essien, Jordan Ayew, Christian Atsu, Kwadwo Asamoah.

Nederland 5-3-2

Nederland zal aantreden in het 5-3-2 systeem dat maar voor verwarring blijft zorgen. Bruno Martins Indi van Feyenoord houdt vol dat het eigenlijk gaat om 3-5-2, omdat de twee backs eerder optreden als middenvelders dan als verdedigers. En betekent die 2, dat Robin van Persie als diepste spits iemand naast zich moet dulden? Waarschijnlijk niet, zodat de 5-3-2 een papieren werkelijkheid is, die afhankelijk van het wedstrijdbeeld constant verandert in 3-5-2-1 en 5-4-1.

Nostalgie

De krant NRC beredeneert in dit artikel dat Nederland de romantiek en nostalgie die rond het 4-3-3 systeem hangt eigenlijk vals en onterecht is. Ja, er zijn mooie herinneringen gekoppeld aan 4-3-3 zoals de WK finale in 1974, maar in 1988 werd het EK gewonnen met een tweemansaanval en in 2010 was er één diepe spits met daarachter drie diepe middenvelders.