Woensdag om 18:00 uur oefent Turkije tegen Kosovo. Het wordt pas de tweede interland ooit voor de jonge Republiek Kosovo, dat begin 2008 werd losgemaakt van Servië. Niet alle leden van de Verenigde Naties erkennen de rechtsgeldigheid van de onafhankelijkheidsverklaring.

Kosovo niet geaccepteerd door UEFA en FIFA

De UEFA en FIFA hebben vooralsnog Kosovo niet als lid toegelaten en dat maakt het besluit van de Turkse voetbalbond om de friendly te accepteren controversieel. In maart van dit jaar ging Haïti in op een uitnodiging voor een oefenpartij in Mitrovica. De allereerste officiële interland van Kosovo eindigde in 0-0.

Een land met tegen de twee miljoen inwoners bulkt uiteraard niet van het toptalent. Toch herbergt de selectie voor de matches tegen Turkije en Senegal een handjevol spelers die uitkomen voor respectabele clubs. Shkodran Metaj hoort daar wellicht niet bij, want hij speelt voor Emmen. Enis Alushi staat onder contract bij Kaiserslautern, Faton Toski bij Frankfurt, Imran Bunjaku bij Grasshopper en Alban Bunjaki bij Praag. Albert Bunjaki is de bondscoach en hij krijgt assistentie van de Zweed Tord Grip.

Fatih Tarim mikt met Turkije op EK 2016

Fatih Terim, bondscoach van de Turken, laat zijn land de komende tijd oefenen tegen Ierland, Honduras en de VS. Zijn selectie telt een paar spelers zonder caps achter hun naam, waaronder Ozan Tufan van Bursaspor en Turgut Sahin van Gaziantepspor. Captain is Arda Turan, maar ten eerste is de middenvelder geblesseerd en ten tweede speelt zijn team Atletico Madrid zaterdag in de finale van de Champions League. De andere ster is spits Burak Yilmaz van Galatasaray, die in 34 interlands 13 goals maakte. Hij ontbreekt vanwege een blessure.

Terim stelt dat het in deze interland niet gaat om winnen of verliezen. Het doel is het versterken van de onderlinge band tussen de landen. Turken vormen een omvangrijke minderheid in Kosovo.

In september begint voor Turkije de jacht op een ticket voor het EK 2016. In de kwalificatiegroep komt het Oranje weer tegen, dat in de aanloop naar het WK 2014 tweemaal won van Turkije.

100e keer Terim

Terim viert een jublieum, want voor de honderdste keer begeleidt hij Turkije tijdens een interland. “Ik ben er van overtuigd dat we present zijn op het EK 2016 in Frankrijk. Het proces is in werking gezet, we zullen een eenheid moeten vormen om de lastige tegenstanders in de groep te verrassen”, zegt de bondscoach. Terim won 49 van de 99 vorige interlands.