Jong Oranje heeft dinsdag de uitwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Portugal verloren met 5-4. De totale score bedraagt 7-4 in het voordeel van de Portugese talenten, die daardoor de play-off winnen en zich plaatsen voor het Europees Kampioenschap te Tsjechië.

Jong Oranje met lege handen

Het team van Nederland onder de 21 jaar blijft met lege handen achter. Zelfs met twee lege handen, want Jong Oranje loopt niet alleen het EK voor onder de 21 jaar in 2015 mis, maar de jongelingen hebben nu ook geen kans meer op plaatsing voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Na de 0-2 nederlaag in eigen huis had Jong Nederland de opdracht om in Pacos de Ferreira met twee goals verschil te winnen. Al na dertien minuten werd die opdracht nog lastiger dan hij al was, toen Ruben Vezo namens de thuisploeg de 1-0 maakte. Vanaf dat moment ontrolde zich een vermakelijk scoreverloop: 1-1 in de vijftiende minuut, 2-1 in de twintigste minuut en 2-2 op slag van rust.

Na rust ging dit kat-en-muis spel verder, totdat Portugal van 3-3 uitliep naar 5-3 en Nederland pas in de voorlaatste minuut en via een penalty de aansluitingstreffer maakte. Uiteindelijk kwamen beide teams tot zeventien doelpogingen, waarvan acht tussen de palen aan de kant van Portugal en negen bij Nederland.

Koster: We gaven de kansen te gemakkelijk weg

Bondscoach Adrie Koster heeft nu vier keer op rij verloren en overtreft daarmee de prestaties van Guus Hiddink, coach van het grote Oranje. “We hebben gevochten voor wat we waard waren, maar het is ons niet gelukt de winst naar ons toe te trekken”, zei Koster. “We gaven de kansen te gemakkelijk weg. Negen doelpunten in een wedstrijd, dat is bizar.”

Evenals bij het reguliere Nederlandse Elftal in zijn afgelopen duels, ging Jong Oranje ten onder aan defensieve blunders. Captain Karim Rekik zou het voorbeeld moeten geven door aanvallers van de opponent te schaduwen, te beletten de bal aan te nemen of met duelkracht te overbluffen. Maar de speler van PSV oogde lamlendig, sprong niet mee als zijn mannetje wel de lucht in ging en assisteerde zelden zijn teamgenoten als ze in de linie voor hem in de problemen dreigden te raken.

In 2011 werd Jong Oranje Europees Kampioen en in 2013 werd de halve finale bereikt. Johan Cruijff wist na deel één van dit tweeluik tegen Portugal al wat het mankement is: “Ons veel geroemde positiespel blijkt steeds meer rondspelen vanuit stilstand te zijn. Voetballers passen de bal naar elkaar, maar zelden met de intentie om iemand uit te spelen.”