Guus Hiddink is vrijdag gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Het Nederlands Elftal. Evenals zijn voorganger Louis van Gaal treedt hij voor de tweede keer in dienst bij de voetbalbond KNVB. Eerder was Hiddink actief op het EK 1996 en het WK 1998, waarin ook de halve finale werd bereikt.

Realisme

Van Gaal werd verweten dat hij met zijn 5-3-2 formatie reactief voetbal wilde spelen. Vooral in de groepsfase van het WK 2014 liet Oranje het balbezit over aan de tegenstander en waren er niet al te veel Nederlandse spelers te vinden op de helft van de tegenstander. Hiddink begrijpt die keuze en wil ook zelf defensieve zekerheden inbouwen. “We hebben naam gemaakt met de Hollandse school, aanvallend en initiatiefrijk voetbal, maar er is meer nodig om te kunnen overleven. Dat heeft Oranje in Brazilië uitstekend gedemonstreerd”, zegt Hiddink.

Waar Hiddink en zijn assistent Danny Blind naar streven is een combinatie van de Hollandse School en realisme. “Als het kan willen we graag mooi en attractief voetbal spelen, maar realisme kan ook heel mooi zijn”, bepleit hij.

EK 2016

Hiddink zal tot en met het EK 2016 aanblijven als coach. Kwalificatie voor dat toernooi kan bijna niet worden misgelopen, want het aantal deelnemers is opgevoerd zodat de lat lager is komen te liggen. Na het EK in Frankrijk zal Blind het Oranje stokje overnemen. Hiddink zal Blind alvast laten wennen aan zijn toekomstige functie door hem vaker naar voren te schuiven tijdens persmomenten.

Ook zal het afgelopen WK worden geanalyseerd en wordt bekeken of de hierarchie binnen het team wordt gehandhaafd. Momenteel is Robin van Persie de aanvoerder, met Arjen Robben als secondant. Hiddink verwacht dat de aanvoerdersband voorlopig niet om een andere arm komt.

Danny Blind

Bert van Oostveen, directeur van de KNVB, poogt het succes van Oranje over te brengen op de Nederlandse clubs. “We willen leren van de landen om ons heen”, zegt Van Oostveen. “Duitsland heeft een tijd geleden met Löw iemand voor een heel lange termijn aangesteld. Dat vinden wij bij de KNVB ook belangrijk: die lange termijn. Dat verklaart ook de aanstelling van Danny Blind.”

Guus Hiddink wil geen ruzie

Tot slot is de komst van Pierre van Hooijdonk als assistent bij Jong Oranje opmerkelijk. Tijdens het WK maakte hij nog op tv ruzie met Van Persie, terwijl hij ook nog bonje heeft met Hiddink. Wat moet zo’n onruststoker binnen de KNVB? Hiddink toont zich een ware vaderfiguur en hoopt dat de verhoudingen snel worden hersteld. “Hij is een type speler waar de aankomende profs zeker een voorbeeld aan zullen nemen. Er ligt nog wat oud zeer tussen hem en mij, dat hoop ik snel uit te praten.”

Italië

Nederland oefent op 4 september tegen Italië en speelt op 9 september de eerste match in het kader van de EK-kwalificatie, tegen Tsjechië. Ook zal Oranje oefenen tegen aantrekkelijke landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje.