Wie de Duitse bondscoach Joachim Löw hoort spreken zou bijna denken dat hij trainer is van een land dat weinig te zoeken heeft op het Wereldkampioenschap 2014. “De waarheid omtrent onze selectie is niet zo leuk”, zegt hij somber. “Veel spelers zijn al langdurig geblesseerd, anderen komen pas net terug en kampen met een gebrek aan ritme. We hebben nog maar 2,5 maand om onze vorm te verbeteren.”

Wat “Jogi” doet kunnen we het best omschrijven als verwachtingsmanagement. De druk verminderen, de aandacht afleiden. Natuurlijk verschijnt Duitsland met een machtig en veelbelovend elftal in Brazilië en natuurlijk is de Duitse talentenpool diep en breed genoeg om blessures op te vangen. Duitsland heeft al vier eindrondes op rij minstens de halve finale bereikt en dat gebeurde echt niet op basis van maar twee of drie onvervangbare uitblinkers.

“Het is op een WK heel belangrijk dat je echt fitte spelers heb, zeker na een lang seizoen”, zegt hij. “De internationals zullen er alles aan moeten doen om hun topvorm weer te herpakken. Alles moet daar voor wijken, van trainingen tot levensstijl.”

Toegegeven, de Duitsers zullen het in het oefenduel tegen Chili op woensdag 5 maart moeten doen zonder Mario Gomez, Thomas Müller, Ilkay Gündogan en Sami Khedira. Maar aan de andere kant zijn vier internationals klaar met herstellen: Bastian Schweinsteiger (Bayern), Kevin Grosskreutz Dortmund), Miroslav Klose (Lazio) en Lukas Podolski. Daarnaast heeft Löw vier voetballers verrast met hun eerste selectie ooit: Shkodran Mustafi (Sampdoria Genua), Matthias Ginter (Freiburg), André Hahn (Augsburg) en Pierre-Michel Lasogga (Hamburg).