Europa League – voetbal 17 maart. Sommige wedstrijden in deze ronde van de Europa League doen aan als heuse Champions League-affiches. Vorige week kregen we tijdens de eerste ontmoetingen tussen de achtste finalisten al te zien waarom: voetbal op een hoog niveau, schitterende stadions met bijpassende ambiance en een hoop passie.

Wat te denken van Borussia Dortmund, dat Tottenham Hotspur volledig overklaste in eigen huis. Of de prestatie die Liverpool op Anfield neerzette tegen het Manchester United van Blind, Depay en Van Gaal. Vanavond staan de returns op het Europa League programma, en dat belooft weer een hoop moois.

Europa League

Laat de twee eerdergenoemde wedstrijden nu net de wedstrijden zijn waarvan je eigenlijk moet verwachten dat de return niks interessants meer oplevert. Natuurlijk, Manchester United moet in eigen huis altijd een goed resultaat kunnen neerzetten, zeker tegen een wisselvallige ploeg als die van Jurgen Klopp. En ook de Spurs zijn in eigen huis een stuk sterker dan in uitwedstrijden, maar 3-0 lijkt misschien iets te veel van het goede.

Sevilla – Basel en Athletic – Valencia

Nee, het zijn eerder wedstrijden als FC Basel tegen Sevilla die nog ergens om gaan. De eerste ontmoeting tussen de twee eindigde in een bloedeloze 0-0, waarin FC Basel niet leek te kunnen en Sevilla niet leek te willen. Echter heeft Basel nu genoeg aan een doelpuntje, wanneer Sevilla niet meer dan één doelpunt maakt. Een ander interessant duel is die tussen Athletic de Bilbao en Valencia. Beide ploegen zijn in de eigen competitie bezig aan een zwak seizoen, maar we weten inmiddels dat Spaanse ploegen veelal de dienst uitmaken in de Europese topcompetities. Athletic won in eigen huis met 1-0, waardoor de tweestrijd nog open ligt.

Lastige klus voor Anderlecht

Een andere tweestrijd die nog niet beslist is, is die tussen Fenerbahce en Sporting Braga. De Turken wonnen thuis met 1-0 van de Portugezen, maar moeten nu op bezoek in het prachtige stadion van Braga. Anderlecht maakte in Donetsk tegen Shaktar één goal, maar kreeg er drie tegen. Hierdoor zal het lastig worden voor de Belgen om de volgende ronde van de Europa League te bereiken van het steeds prestigieuzer wordende toernooi. Let wel: de winnaar pakt een CL-ticket.

Wedden op Europa League

Lazio is een van de ploegen die ook nog kans maakt op dat ticket. Uit in Praag speelde het namelijk 1-1 tegen de plaatselijke Sparta, wat een goede uitkomstpositie gaf voor de EL return. Bayer Leverkusen staat misschien nog wel voor de moeilijkste opgave, zij spelen tegen het goed geoliede Villarreal, dat dit seizoen in alle competities lekker draait én in eigen huis met 2-0 won. Winst van Villarreal staat op een interessante 3.75 en Bayer noteert 2.00.

Bookmaker 888sport schat de kansen voor Anderlecht en Shaktar gelijk in en noteert voor beide ploegen 2.65 op winst. Gaat het om wie er doorgaat naar de volgende ronde dan is inzetten op Anderlecht een risico. De notering is 6.75 en Shaktar lijkt met 1.11 al verzekerd van de kwartfinale.