Europa League: Vojvodina – AZ. Na de teleurstellende 1-1 van Ajax is het hopen op beter Nederlands resultaat in Europa voor AZ. In de Europa League beginnen ze met een uitduel tegen Vojvodina Novi Sad.

Vojvodina – AZ voorronde Europa League

Over de Servische tegenstander van AZ zal van tevoren weinig bekend zijn geweest. Vojvodina Novi Sad eindigde afgelopen seizoen als vierde in de competitie, zoals het al een paar jaar in de subtop eindigt. De afgelopen zes seizoenen kwam Vojvodina telkens al in de mallemolen van de voorrondes Europa League terecht en telkens ging het mis. Vorig seizoen nog tegen Viktoria Plzen in dezelfde play-offronde met 2-0 en 3-0 verlies.

Vojvodina houdt in elk geval de Servische eer hoog, want bijna de gehele ploeg – inclusief technische staf – bestaat uit Serviërs. Slechts één speler uit Bosnië en twee uit Montenegro vormen de uitzonderingen. Internationals levert Vojvodina echter niet af. Dit seizoen hebben ze al drie voorrondes Europa League moeten overleven, met als sterkste tegenstander Dinamo Minsk in de vorige ronde.

John van den Brom: zakelijk AZ in Europa League

Op papier moet AZ dus beter zijn dan de Servische tegenstander. De generale repetitie tegen landskampioen PSV ging mis (1-0 verlies), doordat AZ teveel kansen miste. Maar het creëren van de kansen noopte trainer John van den Brom tot optimisme. “We hebben in Eindhoven voor het eerst verloren dit seizoen. Toch denk ik dat we daar wel goede dingen uit hebben gehaald. Vojvodina is een goede ploeg, maar niet net zo goed als PSV.”

Van den Brom ontdekte in Vojvodina wel twee bekende namen, een oude en een nieuwe. Huidig speler Dejan Meleg stond tussen 2013 en 2015 onder contract bij Ajax en speelde vooral bij Jong Ajax. “Natuurlijk kennen we hem, maar hij is een van de vele goede spelers die Vojvodina heeft. Dat soort type spelers hebben ze wel meer. Ik liep net door de gang en zag dat Dusan Tadic hier ook vandaan komt. Dat is ook zo’n échte Servische speler. We kunnen onze borst nat maken.”

Wedden op Europa League