Vandaag om 21:05 uur speelt Vitesse thuis tegen Zulte-Waregem. Beide clubs hebben na drie speelronden in groep K van de Europa League slechts één punt en hebben alleen met een overwinning nog een enigszins realistische kans om Europees te overwinteren.

Een deel van de Vitesse-supporters heeft de hoop nog niet opgegeven. Met name de supportersgroep VIVO 1892 grijpt het treffen met de Belgische fusieclub aan om de spelers op te jutten. In het kader van de gedachte ‘small in Europe, big in our hearts’ wordt flink uitgepakt met kolossale, tientallen meters lange spandoeken.

Vitesse – Zulte-Waregem Europa League

Vitesse middenvelder Thomas Bruns deelt in de strijdlust van de fans en stelt dat in de heenwedstrijd de Gelderse club de bovenliggende partij was. “Individueel zijn we beter”, zegt hij. Ook verklapt hij al iets van de tactiek: “Ik verwacht dat zij vrij snel de lange bal zullen spelen. Dus we moeten niet naïef gaan aanvallen.” Verdediger Matt Miazga lijkt er iets anders over te denken: “Ik vind dat wij initiatief moeten nemen. We spelen thuis.”

Trainer Henk Fraser is iets minder hoopvol en acht de kans groot dat het na de Europa League groepsfase over en uit is voor Vitesse. Maar toch: “We weten dat het kan tegen Zulte. Daarin zit ook de teleurstelling, want we hebben het niet laten zien in België.” Hij heeft Mason Mount al een basisplek in het vooruitzicht gesteld, wat ten koste zal gaan van (vermoedelijk) Navarone Foor. Goalgetter Tim Matavz wil hij niet overbelasten, zodat Luc Castaignos als spits begint.

Beide teams gaan scoren

Zulte-Waregem staat zesde in de Belgische competitie. In oktober wist het geen enkele competitiewedstrijd te winnen. Die negatieve spiraal werd afgelopen speelronde thuis tegen Mechelen onderbroken. De zes vorige uitwedstrijden in de Jupiler Pro League verliepen best aardig voor Zulte, daarin werden negen punten behaald. Vitesse heeft zijn negen laatste matches in de Europa League (inclusief de vorige deelname) niet gewonnen.

Wedden op voetbal? Vitesse staat op 1.82, gelijkspel op 3.70 en winst Zulte op 4.10. In deze situatie, waarin alleen drie punten nuttig zijn, tippen we je de weddenschap bij bookmaker Mr Green dat beide teams gaan scoren op 1.63.