Vitesse – Southampton. Vitesse heeft vanavond een wonder nodig om zich te plaatsen voor de laatste voorronde van de Europa League. De Arnhemmers moeten in het eigen Gelredome een 3-0 achterstand zien goed te maken tegen Southampton.
Lees hier de voorbeschouwing Istanbul Basaksehir – AZ

Vitesse – Southampton

Hoewel Vitesse vorige week nog wel aardig aan het duel in Engeland begon, bleek Southampton uiteindelijk meerdere maten te groot. Na ruim een half uur kwam de ploeg van trainer Peter Bosz op achterstand door Graziano Pellè, waarna Dusan Tadic (penalty) en Shane Long de schade nog verder vergrootten. De return in Arnhem van vanavond lijkt dan ook niet meer dan een formaliteit, al zal Vitesse het toernooi in ieder geval met opgeheven hoofd willen verlaten.

“Als we realistisch zijn, gaat het heel moeilijk worden. Ze hebben meer ervaring, maar alles is mogelijk. Waarom niet?”, blikte Bosz gisteren vooruit op de persconferentie. “Wij spelen zowel thuis als uit ons eigen systeem en dat is al aanvallend. Als we vanaf de eerste minuut nog aanvallender gaan spelen, dan wordt het naïef dus dat denk ik niet. We willen zo goed mogelijk voor de dag komen en als we een snelle goal kunnen maken, dan weet je nooit wat er kan gebeuren.”

Koeman juicht nog niet te vroeg

Ook Southampton-coach Ronald Koeman durfde nog niet op de zaken vooruit te lopen en eist scherpte van zijn ploeg. “We zullen deze wedstrijd met dezelfde intentie ingaan. Het is een comfortabele voorsprong, maar in het voetbal weet je het nooit. Als we ons niveau halen, geconcentreerd spelen vanaf de eerste minuut, dan moet het kwaliteitsverschil de doorslag geven. Ik wil elke wedstrijd winnen. 3-0 is een goede voorsprong maar er zijn nog negentig minuten te spelen. We beginnen met de sterkst mogelijke opstelling. We hebben 38 wedstrijden gespeeld om de Europa League te halen. Het zou zonde zijn als we dat vanavond weggooien.”

Koeman kan tegen Vitesse over een vrijwel fitte selectie beschikken, al ontbreekt Jordy Clasie. De van Feyenoord overgekomen middenvelder kampt met een hamstringblessure en mist mogelijk ook de start van het nieuwe Premier League-seizoen. Vitesse moet het tegen de Engelsen stellen zonder Sheran Yeini, Arnold Kruiswijk en Renato Ibarra. Het drietal is nog niet geheel fit, maar traint inmiddels wel weer mee met de selectie.

De wedstrijd Vitesse – Southampton begint vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd.
Bekijk hier het programma van de derde voorronde kwalificaties Europa League 2016.