Donderdag vanaf 21:05 uur spelen de Spaanse clubs Sevilla en Valencia tegen elkaar in de halve finale van de Europa League. Sevilla strompelde door de afgelopen drie knock-out rondes heen, terwijl Valencia in de halve finale uithaalde tegen Basel.

De route van Sevilla in Europa League

Sevilla moest in de kwart finale tegen Betis een 0-2 nederlaag in eigen huis repareren in de uitwedstrijd. Dat lukte, waarna in de verlenging het 0-2 bleef en de Spanjaarden vier van de vijf penaltys verzilverden. Ook in de halve finale werd begonnen met verlies in de heenwedstrijd. Porto won met 1-0. In de return sloeg Sevilla toe: 4-1, waarbij de eerste drie goals vielen in het eerste half uur.

Sevilla vijfde, Valencia achtste in Primera Division

In de Spaanse Primera Division houden de ploegen elkaar redelijk in evenwicht. Sevilla won drie van de laatste zes onderlinge duels. Wel maakte Valencia in die reeks meer goals: 10 versus 9. Bovendien werden er in de laatste drie duels drie rode kaarten uitgedeeld. Sevilla is de nummer vijf van de Primera Division, Valencia staat achtste. Bij Sevilla zijn de punten op een normale wijze verdeeld tussen thuis en uit: 33-26. Valencia laat het in uitwedstrijden afweten: 30-15.

Dat blijkt ook uit de resultaten in onderlinge duels, als we ons beperken tot thuiswedstrijden van Sevilla. Vijf van de vorige zes keer won Sevilla en éénmaal werd het gelijk. Tellen we ook de Copa del Rey mee, dan heeft Sevilla acht van zijn laatste elf thuiswedstrijden tegen Valencia gewonnen.

Sevilla speelt offensief

Unai Emery is de coach van het Andalusische Sevilla. Twee jaar geleden stond hij nog aan het roer bij Valencia. De directie schopte hem de deur uit, ondanks een prima derde plaats in de competitie. De bekendste spelers van Sevilla zijn aanvallende types: Ivan Rakitic, Marko Marin, Carlos Bacca en Kevin Gameiro. Verdedigen gebeurt bij Sevilla op een wat lager niveau. Al vijf Europese thuiswedstrijden op rij werd minstens één tegengoal opgelopen.

Ook bij de twee vorige gelegenheden dat Valencia in de halve finale van een Europees toernooi stond, stuitte het team op een tegenstander uit eigen land. In 2004 was dat Villareal, in 2012 Atletico Madrid, en beide keren verzuimde Valencia de uitwedstrijd te winnen. Ook uit tegen Basel brak de reis hen op, want de Zwitsers wonnen thuis met 3-0.

Sevilla zonder Coke en Valencia zonder Diego Alves

Bij de thuisploeg is Coke geschorst, niet vanwege cokegebruik maar omdat hij tegen Porto een derde gele kaart kreeg. Valencia mist Ricardo Costa en waarschijnlijk ook de formidabele keeper Diego Alves. Trainer Juan Pizzi is bezorgd over zijn defensieve linies en kiest daarom vermoedelijk voor een conservatieve 4-2-3-1 formatie.