Feyenoord speelt donderdag vanaf 21:05 uur uit tegen Sevilla in de groepsfase van de Europa League. De Spaanse titelverdediger staat 33e op de UEFA ranking, Feyenoord is na enkele uiterst magere jaren in Europa gezakt naar plek 131.

Sevilla is prima aan het seizoen begonnen en voegde afgelopen weekend door een 2-0 overwinning op Getafe drie punten toe aan zijn totaal in de Primera Division. Feyenoord werd daarentegen thuis met 1-2 verslagen door Willem II en dreigt evenals vorig seizoen, in de openingsfase het seizoen al te vergooien.

Sevilla – Feyenoord: Lex Immers inspiratie ploeggenoten

Natuurlijk mag Feyenoord-trainer Fred Rutten zich best beklagen over het transferbeleid van zijn werkgever. De club verloor de uiterst productieve spits Graziano Pelle en zag ook de op het WK 2014 definitief doorgebroken verdedigers Stefan de Vrij, Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi vertrekken en kreeg geen adequate vervangers. Nu zullen met name Lex Immers en Jean-Paul Boëtius hun ploeggenoten moeten inspireren.

Sevilla is ten opzichte van vorig jaar ook verzwakt. Spelmaker Ivan Rakitic vertrok naar FC Barcelona en verdediger Alberto Moreno draagt inmiddels het shirt van Liverpool. De grootste aankoop is de Poolse middenvelder Grzegorz Krychowiak, die overkwam van Reims en tot nu toe geen enkele moeite heeft om zich staande te houden in de Spaanse competitie.

De goals worden bij Sevilla vooral gemaakt door de Colombiaan Carlos Bacca, al is zijn meespelen onzeker. Hij maakte in het weekend het duel tegen Getafe niet af. Trainer Unai Emery speelt sowieso met de gedachte om zijn basis om te gooien. “Het idee is om morgen een competitief elftal op te stellen met een paar spelers die afgelopen zondag niet in actie kwamen. Ik wil dat iedere speler zich belangrijk voelt”, aldus Emery.

Wedstrijd tegen Ajax belangrijker dan Sevilla

Ook Rutten wil zijn vaste waarden niet overbelasten. “Diep in mijn hart vind ik de wedstrijd tegen Ajax komend weekend belangrijker dan het duel met Sevilla”, verklaart Rutten. “We zitten niet in een optimale situatie en Sevilla zou niet misstaan in de Champions League, maar dit kan zomaar een wedstrijd zijn waarin we een goed resultaat neerzetten. Veel van mijn spelers zijn niet gewend om internationale wedstrijden te spelen, daarom ben ik heel nieuwsgierig hoe ze zich staande houden.”

Al veertien keer eerder speelde Feyenoord tegen een Spaanse club en de Rotterdammers wonnen vijfmaal en verloren zeven keer. Het doelsaldo van die veertien duels is negatief: 12-22. Al acht Europese uitwedstrijden op rij heeft Feyenoord niet gewonnen.