Woensdag om 20:45 uur trappen Sevilla en Benfica af in de finale van de Europa League. De wedstrijd tussen de Spaanse en Portugese club wordt gespeeld in het stadion van Juventus in Turijn.

Vloek van Bela Guttmann

Boeh. Boehoee. Boewhahaha. Hoort u dat? Het is de geest van Bela Guttmann, de in 1981 overleden Hongaarse trainer. Guttmann was in de vroege jaren 60 zeer succesvol bij Benfica. In 1961 won hij met een aanvallende 4-2-4 formatie de Europa Cup, met een nog jonge Eusebio in de gelederen. In 1962 werd de Europese beker opnieuw veroverd.

Guttmann vond het tijd voor een lekkere salarisverhoging en stapte, met twee bekers op zak, de directiekamer in met zijn verzoek. Briesend en vloekend stapte hij er weer uit. Benfica stond geen verhoging toe. Guttmann riep de directie na: “In de komende 100 jaar wordt Benfica niet meer de kampioen van Europa!”

Zeven verloren finales voor Benfica

Guttmann werd geboren in het staartje van de negentiende eeuw. Misschien beschikte hij inderdaad over onverklaarbare krachten om een vloek neer te laten dalen over Benfica. Feit is dat de kampioen van Portugal liefst zeven keer na elkaar onderuit ging in een Europese finale. In 1963 ging het mis tegen AC Milan en ook latere pogingen tegen Inter (1965), Manchester United (1968), Anderlecht (1983), PSV (1988), AC Milan (1990) en Chelsea (2013) liepen spaak.

Jorge Jesus, coach van Benfica, gelooft ondanks zijn achternaam niet in wonderen of banvloeken. “Ik ben niet bijgelovig en mijn spelers hopelijk ook niet. Volgens mij weten de meesten van hen niet eens van het bestaan van de vloek. De gemiste kans van vorig jaar motiveert ons en maakt ons sterker.”

Sevilla ontsnapt telkens

Sevilla heeft op weg naar de finale driemaal op rij zichzelf bevrijd uit een benarde positie. In de achtste finale kwamen er tegen Betis strafschoppen aan te pas om een beslissing te brengen. In de kwart finale werd eerst uit tegen Porto met 1-0 verloren, waarna thuis flink huis werd gehouden (4-1). In de halve finale tegen Valencia verliep de heenwedstrijd wel naar wens (2-0), maar de tegenstander stond thuis en diep in de blessuretijd op 3-0. Stephane M’Bia zorgde met een kopbal op het nippertje voor de beslissende 3-1. Kortom, Benfica wordt beheerst door een vloek en bij Sevilla kan het spoken.

Matige vorm Sevilla

De Spaanse ploeg staat vijfde in de Spaanse Primera Division en begint aan de finale in een matige vorm. Van de vorige vier duels werden er nul gewonnen en dat boezemt weinig vertrouwen in voor de belangrijkste match van het seizoen. Daarnaast is er al twee duels niet gescoord en liep de ploeg in vier duels zegen tegentreffers op. Ook in uitwedstrijden wil het niet vlotten met vijf nederlagen na de zes vorige trips.

Benfica kan vier prijzen winnen

Benfica kon, omdat het de Portugese competitie al had bijgeschreven, afgelopen weekend cruciale spelers op de bank houden. Bovendien heeft Benfica geen moeite met uitduels, want zes van de zeven vorige uitstapjes leverden een zege op. Sowieso verloren de “Eagles” maar twee van de 41 vorige matches. Het seizoen kan alsmaar feestelijker worden voor de discipelen van Jesus. Benfica won naast de competitie ook de beker Taca da Liga en speelt later in de finale van het andere Portugese bekertoernooi Taca de Portugal.

Benfica won al 14 keer niet van Spaanse clubs

Maar wat Sevilla voor heeft op Benfica is de overtuiging dat finales het beste in de club naar boven brengt. Terwijl Benfica al zeven finales op rij verloor, met de herinnering van 2013 in de Amsterdam Arena tegen Chelsea nog vers in het geheugen, pikte Sevilla de UEFA Cup op in 2006 en 2007. Daarnaast won Benfica al veertien keer achtereen niet van een Spaanse opponent.

Bij Benfica ontbreken Enzo Perez, Eduardo Salvio en Lazar Markovic. Bij Sevilla is Kevin Gameiro wellicht hersteld van een knieblessure. De Fransman heeft in zijn acht laatste optredens zesmaal het net gevonden. Jairo Samperio is geschorst.