Het wegvallen van Memphis Depay is een fikse aderlating voor PSV, dat het vanavond in Europa League-verband opneemt tegen Estoril. Wie gaat de talentvolle Oranje-international vervangen bij de Eindhovenaren?

PSV zat de laatste weken in een flow, maar kreeg afgelopen weekend de eerste tik van het seizoen te verwerken. Of liever gezegd twee. De ploeg van trainer Phillip Cocu leed zaterdagavond de eerste competitienederlaag van het seizoen bij PEC Zwolle (3-1) en zag bovendien sterspeler Depay uitvallen met een blessure. De vrees voor een ernstig kwetsuur werd een dag later bewaarheid, toen bleek dat de aanvaller naar verwachting tussen de zes en acht weken vanaf de zijlijn moet toekijken. Vanavond moet PSV het voor het eerst zonder de Oranje-international doen.

Veel opties voor linksbuiten

Tegen het Portugese Estoril, dat de eerste tegenstander in de groepsfase van de Europa League is, kan Cocu aan de linkerkant van de aanval kiezen voor bijvoorbeeld Florian Jozefzoon of Jürgen Locadia. Laatstgenoemde speler viel tegen PEC in voor de geblesseerde Depay, maar kon toen geen potten breken. In gesprek met Sp!ts liet Jozefzoon woensdag weten dat hij de taken van Depay graag op zich neemt. “Ik denk dat ik met mijn kwaliteiten wel het meest in de buurt kom van Memphis. Ik ben ook iemand die acties maakt en op beide flanken kan spelen.”

Een andere optie voor de linksbuitenpositie is Andres Guardado, de Mexicaan die onlangs werd overgenomen van Valencia en bij zijn nationale elftal werd gebombardeerd tot nieuwe aanvoerder. De veelzijdige middenvelder kan als verdediger, maar ook als aanvaller uit de voeten en draagt bovendien een schat aan ervaring met zich mee. Hoewel Depay node gemist gaat worden, heef Cocu dus in ieder geval voldoende opties voor de opengevallen plek.

PSV – Estoril: overwinning mentaal belangrijk

Hoewel eventueel puntenverlies tegen Estoril niet meteen desastreuze gevolgen zal hebben voor PSV, is het mentaal gezien belangrijk voor de Brabanders om het duel van vanavond met een overwinning af te sluiten. Na een wervelende competitiestart kan de ploeg van Cocu een tweede opeenvolgende nederlaag niet gebruiken. Bovendien lijkt Estoril in een poule met verder Dinamo Moskou en Panathinaikos op papier de makkelijkste tegenstander voor de Eindhovenaren.