Feyenoord – HNK Rijeka. Feyenoord speelt vanaf donderdag 21:05 uur tegen HNK Rijeka in de vierde speelronde van de Europa League. De Rotterdammers hebben drie punten, oftewel één minder dan de gasten uit Kroatië.

Twee weken geleden toog Feyenoord naar de op twee na grootste stad van Kroatië voor de heenwedstrijd. De huidige nummer drie van de Nederlandse Eredivisie kwam gedesillusioneerd en zonder punten terug: 3-1. Het was de tiende keer op rij dat Feyenoord verzuimde een Europese uitwedstrijd te winnen.

Feyenoord had op meer gehoopt

In een groep met verder titelverdediger Sevilla en Standard Luik hoopte Feyenoord op zes punten in het tweeluik met HNK Rijeka. Dat scenario wordt dus niet bewaarheid, ondanks dat de club in Rijeka meer balbezit had (59%) en even vaak een doelpoging ondernam als de Kroaten (beide twaalf). Het verschil was dat door Rijeka acht keer ook echt de bal tussen de palen werd gemikt en door Feyenoord vijfmaal. Verder hielp het niet dat verdediger Terence Kongolo een strafschop veroorzaakte.

Rijeka staat in de Kroatische competitie op de tweede plaats met dertig punten uit veertien duels. De vorm is wat minder met zes punten uit de laatste vier wedstrijden, terwijl Feyenoord juist floreert in de Nederlandse competitie en al vijf zeges na elkaar behaalde en in die duels slechts één tegengoal kreeg.

Trainer Fred Rutten heeft kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League nog niet uit zijn hoofd gezet, al zullen er in de tweede helft van de groepsfase wel meer punten behaald moeten worden dan in de eerste helft. Hij hoopt met behulp van de supporters de bezoekers een intimiderende sfeer voor te kunnen schotelen. “Ik zei vroeger als trainer van de tegenstander al, dat de De Kuip een mythe is, waar de supporters een belangrijk aandeel kunnen hebben in het resultaat”, aldus Rutten.

HNK Rijeka werkt aan opmars

Tot vlak voor de loting was HNK Rijeka een onbekende naam bij voetbalminnend Nederland. Ook voor de confrontatie met Feyenoord was de ploeg echter al bezig met een opvallende opmars. De club heeft de Kroatische beker gewonnen en moest door drie voorrondes heen om de Europa League te bereiken. Dat deden de Kroaten door alle zes duels te winnen en wel met een totaal doelsaldo van zestien voor, twee tegen.

Rijeka-trainer Matjaz Kek noemt dit “de zwaarste wedstrijd in onze groep”en voegt daar aan toe: “Feyenoord zal wraak willen voor de wedstrijd van twee weken geleden. Ik verwacht dat ze een stuk agressiever zullen spelen.”

Vermoedelijke opstelling Feyenoord – HNK Rijeka

Feyenoord: Vermeer; Wilkshire, Van Beek, Kongolo, Nelom; Clasie, Immers, El Ahmadi; Toornstra Kazim-Richards Manu