Europa League: Lyon – Ajax.Ajax speelde vorige week op indrukwekkende wijze Olympique Lyon van de mat. De finale van de Europa League lonkt, maar het klusje moet eerst in Frankrijk geklaard worden.

‘Het had zomaar 10-2 of 11-3 kunnen worden’ of dergelijke uitspraken hoorde je waarschijnlijk vorige week na Ajax – Olympique Lyon. Ajax creëerde kans na kans in een zelden vertoonde open wedstrijd. Olympique Lyon kreeg een paar kansen, maar André Onana was ook verantwoordelijk voor deze fantastische uitgangspositie voor Ajax.

Olympique Lyon – Ajax Europa League

De 4-1 zorgde natuurlijk voor euforie in de Amsterdam ArenA – nu Johan Cruijff Arena – maar het is nog geen definitief ticket voor de finale in Stockholm op 24 mei. FC Barcelona liet het immers nog recentelijk zien tegen Paris Saint-Germain in de Champions League. En Olympique Lyon is ook geen klein clubje, het is wel de nummer vier van de Franse Ligue 1, dat weer de door topclubs felbegeerde Alexandre Lacazette helemaal fit heeft.

Daarom is de return tegen Schalke 04 (Ajax gaf bijna een 2-0 van thuis weg) een goede les geweest, vindt ook Davinson Sánchez. “We moeten de eerste wedstrijd vergeten, starten alsof het nog 0-0 staat en ook daar proberen te winnen. De voorsprong verdedigen is de verkeerde mindset. Dan gaat het vaak fout. Dat mag ons niet gebeuren. Ik schat Lyon nog een stuk hoger in dan Schalke. Daarom moeten we weer een topprestatie leveren om de finale te halen.”

Peter Bosz ziet ervaring in jeugdig Ajax

Lyon heeft weliswaar Lacazette weer terug, maar Ajax kan ook weer rekenen op Nick Viergever en Joël Veltman in zijn defensie. Alleen Daley Sinkgraven is niet inzetbaar voor trainer Peter Bosz. Vermoedelijk zal Lasse Schöne weer een plekje op het middenveld krijgen, nadat hij tegen Go Ahead Eagles zondag (4-0 winst) rust had gekregen.

De 30-jarige Deen is veruit de meest ervaren man aan de kant van Ajax. Maar Peter Bosz wil dat niet zomaar voor zoete koek aannemen. “We hebben een jonge ploeg, maar je moet niet vergeten dat we al 18 Europese wedstrijden hebben gespeeld dit seizoen. Op dat vlak hebben we voldoende ervaring.” Ook de locatie zou niet mogen uitmaken, vindt hij. “In de Eredivisie hebben we het in uitduels een paar keer uitstekend gedaan. Dat probeer ik de spelers duidelijk te maken; dat het geen verschil mag maken of je uit of thuis speelt. De supporters die tegen je zijn, moeten je motiveren.”

Olympique Lyon zet alle hoop op Lacazette

In 272 wedstrijden voor je club 123 keer scoren, dan ben je een grote jongen. Alexandre Lacazette is kind van Olympique Lyon en veruit de belangrijkste speler, weet ook trainer Bruno Génésio. “Hij is voor mij een van de beste spelers die er is. Zo’n jongen wil je er altijd bij hebben. Hij laat ook mijn andere spelers veel beter voetballen. Het wordt lastig na vorige week, maar we geloven er echt in dat we voor onze fanatieke supporters de finale nog kunnen halen.”

Wedden op Olympique Lyon – Ajax

Bookmaker 888sport geeft Olympique Lyon in elk geval een ‘fighting chance’. Want Lyon krijgt 1.67 op dezege, Ajax liefst 4.35, een gelijkspel is 4.25. Maar om de finale te bereiken is Ajax nog steeds topfavoriet met 1.17. Een iets veiliger bet met wat winstmarge lijkt ‘both teams to score’ op 1.40. Opnieuw een goal van Bertrand Traoré, uitblinker van vorige week, noteert 3.45. Lees ook: wedden op voetbal.