Ajax en AZ zijn beide door in de Europa League. Ajax speelde gelijk en had dus genoeg aan de 1-0 overwinning die ze vorige week in de Amsterdam ArenA gehaald hadden. Volgens Frank de Boer zijn dit soort wedstrijden niet goed voor je haar en voor je hart.

AZ Alkmaar moest winnen en de nul zien te houden wat ze gelukt is. Het was tot de 85ste minuut spannend, de Roemenen deden er alles aan om de boel te vertragen. Jop van der Linden (81ste minuut) scoorde de 1-0 en invaller Robbert Mühren (84ste) maakte aan alle spanningen een einde en scoorde de 2-0.

Programma Europa league. Beide Nederlandse ploegen die nog in de voorronden van de Europa League zitten, hebben goede papieren voor de groepsfase. Ajax en AZ spelen vanavond dus allebei voor een plaats in het hoofdtoernooi.

Jablonec – Ajax: De Boer wil diepte pass

En op Europees niveau mag je bij Ajax misschien wel spreken van een drama. Tegen het niet al te bijzondere Rapid Wien werd het uitgeschakeld voor de Champions League en afgelopen donderdag was het weer weinig bijzonders.

Ajax speelt in de laatste kwalificatieronde namelijk tegen het nietige FK Jablonec, dat in de Amsterdam Arena met 1-0 werd verslagen. Maar het spel was niet om aan te zien, tegen een tegenstander waar Ajax veel dikker van moet kunnen winnen.

Toch was Frank de Boer nog niet eens zo ontevreden, omdat resultaat nu het allerbelangrijkst is voor de Amsterdammers. ‘’Af en toe moet je eens een diepe pass geven en dan doordrukken, maar het was alleen maar tikkie terug tegen Jablonec’’, zei De Boer. ‘’Gelukkig winnen we dan nog wel, want uiteindelijk is dat waar het om gaat.’’

Opstelling Ajax

Vanavond zal De Boer naar alle waarschijnlijkheid starten met Arek Milik in de spits en Gudelj op het middenveld. De eerstgenoemde was goed voor de 1-0 in de eigen Arena, die hij maakte vanaf de stip. Ook Vaclav Cerny zit weer bij de selectie. Het jonge talent maakte afgelopen week in de 80e minuut zijn Europese debuut. De wedstrijd Jablonec – Ajax begint om 18:00 uur.

AZ Alkmaar – Astra Giurgiu: geen tegen goals

John van den brom AZ Alkmaar - Astra gettyAZ verloor donderdag uit bij Astra Giurgiu, en dat was echt niet nodig geweest. De Alkmaarders, die onder leiding staan van John van den Brom, begonnen furieus. Al snel stond het 0-2 in Roemenie. Maar tot ieders verbazing kwam Astra voor rust al terug tot 2-2. In de tweede helft viel het derde doelpunt aan de zijde van Astra, wat genoeg was voor de winst.

In Alkmaar weten ze dus wat hen te doen staat vanavond, wanneer het aantreedt in het eigen DSB Stadion. Janssen zal hoogstwaarschijnlijk in de spits starten. Hij kwam in de zomer naar Alkmaar en was donderdag ook goed de eerste goal aan de kant van AZ.

Verder zijn er geen grote verrassingen in de selecties van Ajax en AZ. De Amsterdammers beginnen om 18.00 uur, AZ – Astra Giurgiu begint om 20.00 uur.