Heracles Almelo debuteert vandaag om 18:45 uur in de Europa League tegen FC Arouca uit Portugal. De club en zijn aanhang glimmen van trots om deze primeur in de clubhistorie. Ook de tegenstander speelt zijn allereerste Europese match ooit.

Heracles Almelo – FC Arouca Europa League

De ploeg uit Almelo verdiende een plek in deze voorronde van de Europa League door de Nederlandse play-offs te overleven. FC Groningen en FC Utrecht werden via twee tweeluiken verslagen. Na donderdagavond is Heracles de 22e Nederlandse ploeg die ooit in Europees verband in actie is gekomen. Dit is overigens nog niet de beslissende voorronde, want de winnaar van dit treffen stroomt door naar de ultieme kwalificatieronde van de Europa League.

Jan Smit, directeur van Heracles Almelo, was in zijn nopjes met de loting. Niet zozeer omdat hij heel veel weet over de Portugese selectie en hun sterke plus zwakke punten, maar vanwege de ligging van het stadion. Arouca speelt op een half uurtje afstand van Porto, waardoor de terugwedstrijd geen slopende reis zal opleveren voor de Heraclieten. De grote vrees bij Europese lotingen is altijd dat zeven uur gevlogen en drie uur gebust moet worden naar een uithoek van Oost-Europa.

Wout Weghorst

De grote zomerverkoop van Heracles is Wout Weghorst, die bij AZ het gat moet opvullen na het vertrek van Vincent Janssen (naar Tottenham). De Tukkers proberen op hun beurt Vincent Vermeij aan te trekken van De Graafschap. Weghorst schoot er in de vorige competitie 14 in voor Heracles. Maar misschien is de opvolger al aanwezig: Paul Gladon. Hij deed het vorig seizoen als invaller toch heel aardig en kwam tot gemiddeld 0,6 goals per 90 minuten speeltijd. Een beter gemiddelde dan Weghorst.

Arouca ziet op tegen kunstgras

Arouca eindigde als nummer vijf in de Portugese voetbalcompetitie. Beide clubs hadden ongetwijfeld nog nooit van elkaar gehoord, al heeft de Portugese coach Joel Pinho inmiddels al wat gegoogeld. En hij ziet het meest op om in Almelo te moeten spelen op kunstgras. De selectie van Arouca bestaat uit Portugezen en Brazilianen, die elkaar immers kunnen verstaan, al is de internationaal meest ervaren speler een Angolees. Mateus speelde al 50 interlands voor zijn moederland.

Wedden op voetbal