Fenerbahce – Ajax. Na twee gelijke spelen tegen Celtic en Molde FK heeft Ajax vanavond een overwinning nodig in Istanbul om uitzicht te houden op de volgende ronde van de Europa League. Er wacht echter een Turkse heksenketel.

Fenerbahce – Ajax

In de competitie is de defensie van Ajax moeilijk te kloppen, maar in Europa heeft de ploeg van trainer Frank de Boer het moeilijker. Tegen zowel Celtic als Molde waren de Amsterdammers de bovenliggende partij, maar defensief geklungel leverde tweemaal puntenverlies op (2-2 en 1-1). Bij Fenerbahçe, op papier de zwaarste tegenstander uit de groep, moet vanavond dus eigenlijk gewonnen worden. Bij de Turken staat met Robin van Persie een Nederlander onder contract.

Van Persie kijkt uit naar wedstrijd tegen Ajax

In gesprek met De Telegraaf liet de Oranje-spits weten uit te kijken naar het treffen met zijn landgenoten. “Het treffen met Ajax heeft voor mij een bijzonder tintje. ,Ik vind het altijd speciaal om tegen Ajax te spelen. Ik ben een kind van Feyenoord, maar los daarvan is het mooi om Nederlandse clubs te ontmoeten. Ik heb helaas nooit tegen Feyenoord mogen uitkomen, maar wel tegen FC Twente, Ajax en PSV. Dus nu Ajax weer, hartstikke leuk”, besluit Van Persie, die afgelopen weekend met een winnend doelpunt eindelijk belangrijk kon zijn voor Fenerbahçe.

Hoewel Fenerbahçe met een nederlaag en een gelijkspel slecht is begonnen aan het Europa League-avontuur, zal de focus van de Turken vanavond toch vooral liggen op de aankomende competitiewedstrijd. Aartsrivaal Galatasaray is namelijk de tegenstander. Toch wil Van Persie eerst Ajax verslaan. “Ik weet wel dat Fenerbahçe – Galatasaray de allergrootste wedstrijd is, maar eerst staat er een ander belangrijk duel op het programma. Tegen een Nederlandse ploeg, waarvan ik een aantal jongens goed ken. Ik zie ze af en toe spelen, maar heb ze bij Oranje ook van heel dichtbij meegemaakt. En ik bespeur heel veel potentie.”

Lastige avond tegen Fenerbahce

Ajax-coach Frank de Boer verwacht op zijn beurt een lastige avond tegen de Turkse grootmacht en laat Kenny Tete met het oog op rust buiten de basis. Ricardo van Rhijn is zijn vervanger. “Dit zijn hartstikke leuke wedstrijden. Bovendien is Fener een heel goede tegenstander; kijk alleen maar naar de namen. Die supporters; dat is schitterend om mee te maken. Het hele stadion doet ook mee.”

Opstelling Fenerbahce – Ajax

Opstelling Fenerbahce: n.n.b.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne, El Ghazi, Fischer