Vanavond krijgen vier Nederlandse clubs (Feyenoord, PSV, PEC Zwolle en FC Twente) de mogelijkheid om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Na de heenwedstrijd staan ze er alle vier kansrijk voor.

Sjachtar Salihorsk – PSV (19:00 uur)

Het Eindhovense PSV gaat naar het Wit-Russische Minks voor de return tegen Sjachtar Salihorks met een 1-0 thuiszege op zak. Georgino Wijnaldum is in Brabant gebleven vanwege een hamstringblessure. Ook de fans laten het afweten. Slechts negen supporters hebben sjaaltjes en toeters ingepakt om de reis naar Minks te maken.

In het weekend heeft PSV in Amsterdam Ajax verslagen met 1-3, terwijl Salihorsk geen competitieverplichtingen had. Daarin presteert de club overigens matig en verloor het de drie laatste wedstrijden.

“Zij zullen waken om een goal tegen te krijgen, ik denk niet dat het beeld niet anders zal zijn dan in Eindhoven”, zegt PSV-trainer Philliip Cocu. “Ze geven je het gevoel van: kom maar op, je mag voetballen. Als je dan even niet goed staat zijn ze levensgevaarlijk. Een verschil met vorige week is wel dat ze nu een thuiswedstrijd hebben.”

Twente – Qarabag (19:30)

De Tukkers beginnen aan de return in de wetenschap dat het uit 0-0 bleef. Trainer Alfred Schreuder wordt niet geplaagd door blessures. “We zijn vorig seizoen als derde in de eredivisie geëindigd. Nu kunnen we ons definitief voor Europees voetbal kwalificeren. Dit is een soort finale”, stelt Schreuder. “We moeten ons focussen op ons eigen spel en niet naïef voetballen.”

In het weekend speelde Twente voor de vierde keer op rij gelijk, ditmaal uit tegen NAC. Qarabag heeft in het weekeinde niet gespeeld.

Feyenoord – Zorja Loehanks (20:00)

De Rotterdammers maakten vorige week in Kiev een goal die cruciaal kan worden: 1-1. Dat is veel fijner dan een 0-0 gelijkspel, aangezien Zorja nu in deze return gedwongen wordt om ook te scoren. Trainer Fred Rutten is zoals meestal positief gestemd. “Ik voel dat wij deze klus gaan klaren. In mijn beleving zit er voldoende vertrouwen in dit team om de klus te klaren. Ik verwacht dat Zorja niet heel anders zal spelen dan in de uitwedstrijd. Ze wachten op fouten van de tegenstander.”

Feyenoord verloor in de competitie van Utrecht met 1-2, Zorja kwam niet in actie.

Sparta Praag – PEC Zwolle (20:30)

Het kleine dappere PEC deed zichzelf in Zwolle te kort met het 1-1 gelijkspel. Het toonde tegen de kampioen van Tsjechië meer lef en aanvalsdrift, maar die ene tegengoal kan de club noodlottig worden.

Trainer Ron Jans blaakt van het vertrouwen. “Er is bij ons geen enkele angst. Wij genieten hier echt van. Niet als toeristen; als spelers die geloven in succes. PEC is niet beter dan Sparta Praag, maar ook niet minder. Motivatie is een kwaliteit van deze groep.”

PEC won alle drie eredivisieduels, Sparta Praag staat na vijf duels in de Tsjechische competitie vierde met negen punten.