Liverpool – Sevilla, Europa League finale. Voordat het EK 2016 begint, moeten nog twee Europese kampioenen gekroond worden. Te beginnen met de Europa League. Voor Liverpool en Sevilla hangt er veel vanaf, buiten de prijs.

Liverpool – Sevilla Europa League finale

Vóór 2006 stond er nog geen Europese trofee in de prijzenkast van Sevilla. Sindsdien maar liefst vijf: De Europa League trofeeën van 2005/06, 2006/07, 2013/14 en 2014/15 en de UEFA Super Cup van 2006. Met vier zeges in de Europa League is Sevilla ook meteen recordhouder. Vorig jaar mochten ze als winnaar van de Europa League in de Champions League spelen, maar een derde plaats in de groep achter Manchester City en Juventus bracht ze meteen weer naar dit toernooi.

Sevilla versloeg een aantal pittige tegenstanders waaronder FC Basel, Athletic Bilbao en Shakhtar Donetsk. Tegen Athletic Bilbao was het wel erg spannend in de kwartfinale, Sevilla won met 5-4 op penalty’s. In de competitie ging het wat minder voor Sevilla, met een zevende plek. Sterker nog, de laatste negen wedstrijden pakten ze maar vier punten. Maar toch speelt Sevilla volgend jaar sowieso Europees voetbal: in de Champions League als het nu wint, en anders in de Europa League door hun plaats in de finale van de Copa del Rey tegen FC Barcelona, komende zondag.

Liverpool moet winnen van Sevilla

Voor tegenstander Liverpool staat er meer op het spel. Zij zijn achtste geëindigd in de competitie, waardoor ze op dat vlak plaatsing voor Europees voetbal missen. Om toch nog iets van het eerste seizoen onder Jürgen Klopp te maken, is winst en daarmee plaatsing voor de Champions League noodzakelijk. En anders wordt de begroting voor Klopp om zijn selectie te versterken weer een stukje kleiner.

Tegen Klopps oude club Borussia Dortmund liet Liverpool in elk geval al zien te kunnen strijden tot het eind en voor niemand bang te zijn. En met winst op Villarreal in de halve finale werd duidelijk dat Liverpool niet bang is voor Spaanse tegenstanders. Als middenveld en aanval van Liverpool op dreef is, zijn het angstige momenten voor elke tegenstander. Aangedreven door middenvelder Philippe Coutinho kunnen Daniel Sturridge, Christian Benteke en Roberto Firmino levensgevaarlijk zijn.

Sevilla hoopt op Kevin Gameiro

Natuurlijk win je een wedstrijd als team, maar deze twee teams zijn erg aan elkaar gewaagd. Daarom kan het nog wel eens op kleine punten beslist worden. Sevilla is op papier en in de breedte misschien iets minder sterk en zal hopen op spits Kevin Gameiro. Hij speelde alle acht Europa League-wedstrijden voor Sevilla en scoorde daarin zeven keer. Helaas is hij niet opgenomen in de Franse selectie voor het EK 2016, maar hij kan zich dus wel volledig richten op deze finale en die van de Copa del Rey.

Wedden op finale Europa League

Waarschijnlijk door de iets hogere kwaliteit – ook in de breedte – van Liverpool, is de Engelse club licht favoriet voor dit duel met 2.45 op de overwinning bij bookmaker 888sport. Sevilla staat op 3.15 om er een ongekende drie op rij van te maken in de Europa League. Ik verwacht een open wedstrijd, dus de notering van 1.86 op ‘beide teams scoren’ lijkt me een overweging waard.