Dnipro – Ajax. Het is na twee avonden Champions League weer tijd voor de Europa League. De enige Nederlandse club die nog in het een na hoogste Europese toernooi zit, is Ajax. Vanavond spelen de Amsterdammers uit bij het Oekraiense FC Dnipro in Kiev.

Gistermorgen vertrok de ploeg van Frank de Boer naar Kiev, waar het de achtste finale speelt van de Europa League. Vorige ronde was het nog het matige Legia Warschau dat hard onderuit ging tegen Ajax. In Amsterdam werd het maar 1-0, maar in Polen deelde het de genadeklap uit: 0-3.

Teleurstelling De Boer om exit Champions League

Ajax werd dit seizoen derde in de groepsfase van de Champions League en was dus genoodzaakt een niveau lager te overwinteren. Tot grote teleurstelling van Frank de Boer, die al een paar seizoenen niets liever wil dan de tweede ronde bereiken van het zogenaamde kampioenenbal.

En met Ajax gaat het al niet zo lekker dit seizoen. Het kampioenschap lijkt dit jaar naar PSV te gaan, het weet dus weer niet te overwinteren in de Champions League en het voetbal zelf is niet wat het was. De laatste vijf wedstrijden verliepen daarentegen uitstekend. Er werden er vier gewonnen en alleen bij Willem II uit werd het een gelijkspel.

Dnipro – Ajax

Toch moet het oppassen in Kiev. Niet alleen omdat Oekraiene op het moment oorlog voert met Rusland, maar ook vanwege FC Dnipro zelf. De ploeg stuntte in de vorige ronde van de Europa League door het Griekse Olympiacos te verslaan en in eigen land draait het ook soepel. Net als Ajax werden er vier van de laatste vijf wedstrijden gewonnen en werd er alleen uit bij Olympiacos gelijkgespeeld.

Echt grote namen heeft Dnipro, dat voluit Dnipro Dnipropetrovsk heet, niet in de selectie. Van de 32 spelers die het heeft komen er maar dertien uit een ander land. De rest komen allemaal uit Oekraiene. Een daarvan is de Kroaat Kalinic. Hij maakte als spits de meeste goals tot nu toe, namelijk negen.

Bij Ajax zijn er geen grote afwezigen. Milik had na de wedstrijd tegen Excelsior last van zijn been, maar is weer wedstrijdfit. Daarnaast is het jongeling Richairo Zivkovic dat mee afgereisd is naar Kiev.

De wedstrijd Dnipro Dnipropetrovsk – Ajax begint vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Wedstrijden Europa League 12 maart

Naast Dnipro – Ajax zijn er vanavond nog meer wedstrijden in de Europa League:
18:00 uur – Zenit Sint Petersburg – Torino
19:00 uur – Club Brugge – Besiktas
19:00 uur – Wolfsburg – Internazionale
21:05 uur – Everton – Dynamo Kiev
21:05 uur – Fiorentina – AS Roma
21:05 uur – Napoli – Dinamo Moskou
21:05 uur – Villarreal – Sevilla