Europa League AZ Alkmaar – Anzhi Makhachkala. Vanavond om 21.05 uur speelt AZ in de achtste finale van de Europa League tegen het Russische Anzhi. Tot de zomer van vorig jaar werd de club getraind door Guus Hiddink.

Anzhi is zinkend schip

De Achterhoeker stapte op toen hij merkte dat de geldschieter van Anzhi niet langer in staat was om miljoenen in de club te pompen. Sindsdien is Anzhi een zinkend schip. En zoals dat gaat bij zinkende schepen, springt de ene na de andere passagier van boord. In een paar maanden tijd is de Dagestaanse voetbalvereniging volledig ontmanteld. Vorig jaar eindigde Anzhi nog als derde in de Russische competitie en werd de nationale beker gewonnen. Momenteel staat de club hopeloos onderaan en is er een deprimerend gebrek aan visie, geld, kwaliteit en hoop.

Anzhi loopt leeg

Eigenlijk is het een wonder dat Anzhi het tot deze fase van de Europa League heeft geschopt. Midden juli 2013 speelde Anzhi de eerste wedstrijd in de Russische Premier Liga tegen Lokomotiv Moskou. In de spits stond Eto’o, achter hem waren Boussoufa, Willian en Ionov opgesteld. Inmiddels spelen ze voor respectievelijk Chelsea, Lokomotiv Moskou, Chelsea en Dinamo Moskou. En de middenvelders Denisov en Diarra? Ook overgestapt. Van die elf basisspelers hebben er nog slechts twee een contract bij Anzhi.

Een schrijnend voorbeeld van de waanzin die heerste in Anzhi, is de transfergeschiedenis van Aleksandr Kokorin. De Russische international kwam begin juli 2013 voor 19 miljoen euro van Dinamo Moskou naar Anzhi. En begin augustus ging hij alweer terug naar Dinamo.

Wat resteert is een zootje ongeregeld. Samenhang, motivatie en spelvreugde zijn ver te zoeken bij Anzhi. Na twintig duels staat Anzhi onderaan met elf punten en een doelsaldo van min zeventien. Afgelopen weekend werd de eerste overwinning geboekt. Eerder in het seizoen werd negentien keer achter elkaar niet gewonnen.

Dick Advocaat is voorzichtig

Natuurlijk wil AZ-trainer Dick Advocaat onderschatting van de Russen voorkomen. “Ook al hebben ze veel spelers verkocht, Anzhi blijft een heel aardig elftal, waar moeilijk doorheen te komen is”, zegt hij. Maar ook hij beseft wel dat AZ niet mag worden uitgeschakeld door een degraderend team.