Vanavond om 18:00 uur voetballen het Russische Anzhi en het Alkmaarse AZ tegen elkaar in de achtste finale van de Europa League. De enige resterende Nederlandse club in een Europees toernooi won de thuiswedstrijd met 1-0.

Anzhi speelt ook niet thuis

De wedstrijd wordt gespeeld in Ramenskoje, een stad ten zuidoosten van Moskou. Eigenlijk is Machatsjkala in de autonome republiek Machatsjkala de thuisstad van Anzhi. Vanwege de onrust en onveiligheid in dat gebied wijkt Anzhi voor Europese duels uit naar de regio Moskou. Dat is alvast een pluspunt voor AZ, want ten eerste is reizen naar Moskou korter van duur en geriefelijker dan reizen naar Dagestan. Ten tweede speelt Anzhi dus geen echte thuiswedstrijd.

De verrichtingen van Anzhi in de Russische Premier League wijzen uit dat uitwedstrijden spelen niet het sterkste punt is van de selectie. Elf pogingen leverden nul overwinningen op, vijf gelijke spelen en een doelsaldo van min twaalf. Niet dat AZ het nou zoveel beter doet, want de veertien uitduels in de eredivisie leidden tot slechts tien punten en een doelsaldo van min dertien.

AZ is winters weer gewend

Terwijl het in Alkmaar een graadje of twintig is, wordt Moskou geteisterd door sneeuw en guur weer. Verdediger Nick Viergever lijkt te vergeten dat ook de Nederlandse voetbalvelden niet wekelijks baden in zonneschijn. “Zij zijn het gewend, zij spelen vaker onder deze omstandigheden en zijn een fysieke ploeg die niet voetballend wil spelen”, beredeneert hij. Middenvelder Steven Berghuis toont meer geloof in eigen kunnen. “Ik vind dat we vorige week veel te weinig deden met de geboden ruimte. Nu is het veld anders en zijn de ruimtes kleiner, dus wordt het puur resultaatvoetbal. Er is maar één missie en dat is doorkomen.”

Dick Advocaat houdt wel van resultaatvoetbal

AZ-trainer Dick Advocaat zal niet schromen om een opstelling in elkaar te sleutelen die zich leent voor resultaatvoetbal. Er is een kans dat hij voor een extra verdediger kiest in de persoon van Etienne Reijnen. Spits Aron Johansson verliest dan zijn basisplek. Mocht dit allemaal kloppen, dan ziet de opstelling er zo uit: Esteban; Johansson, Reijnen, Viergever, Wuytens, Poulsen; Gudelj, Ortiz, Elm; Berghuis, Beerens.

Onrust bij Anzhi

Anzhi verloor dit seizoen topspelers als Samuel Eto’o, Willian, Lacina Traore, Lassana Diarra en ook trainer Guus Hiddink vluchtte uit Dagestan. Investeerder Suleiman Kerimov vond plots dat het tijd was om zijn geld in andere zaken te stoppen. Maar met degradatie uit de Russische competitie in zicht, besloot Kerimov de afgelopen maanden om toch weer wat talent aan te trekken. Zodoende arriveerden middenvelder Olexandr Aliyev, aanvaller Fedor Smolov en Aleksandr Bukharov.

Anzhi blijft zinkend schip

Samuel Eto’o speelt inmiddels bij Chelsea. Hij draagt Anzi nog een warm hart toe en belooft de spelers een bonus van dik 200.000 euro, als ze degradatie voorkomen. Toch lijkt het er nog steeds op dat Anzhi een zinkend schip is. Kerimov kan elk moment weer de plug uit het project trekken. De zakenman heeft zich niet erg geliefd gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld de Suleiman Kerimov Victims Group opgericht, die rechtszaken tegen Kerimov aanspant.