Vanavond om 21:05 uur speelt Ajax in Amsterdam tegen Schalke 04 in de kwartfinale van de Europa League. Het is het eerste deel van het tweeluik tegen de club van ex-Ajacied Klaas-Jan Huntelaar.

De Duitse gigant uit het Rurhgebied heeft wel eens betere seizoenen meegemaakt. Na 27 speelronden in de Bundesliga staan de Konigsblauen op plek tien, op vier punten afstand van Europees voetbal. In negen van de laatste dertien seizoenen eindigde de club in de Duitse top vijf. Het ziet er naar uit dat Schalke de Europa League moet winnen om ook volgend jaar weer op te duiken op de Europese velden.

Ajax – Schalke

Ook vorig jaar was Schalke actief in de Europa League en destijds ging het direct na de groepsfase mis tegen Shakthar Donetsk. De drie seizoenen daarvoor overleefde Schalke telkens de groepsfase van de Champions League, om vervolgens ook in de eerste knock out-ronde te sneuvelen. Het zijn geen roemruchte daden, maar het is aanzienlijk meer dan Ajax in dezelfde periode presteerde.

Voor Ajax is dit een semi-buitenkans om eindelijk weer echt mee te tellen in een Europees toernooi. De Europa League is weliswaar steeds dieper in de schaduw van de Champions League komen te staan, maar voor Ajax is het al zeven jaar geleden dat er op eigen kracht Europees wordt overwinterd. In de afgelopen jaren lukte dat alleen een paar keer na er in de Champions League uit te zijn geknikkerd.

Donny van de Beek voor Lasse Schöne

Ajax zal het zonder Lasse Schöne moeten doen en dat is toch een zwaar gemis. De Deen heeft net als Davy Klaassen het vermogen om verbaal en met zijn voeten zijn collega’s te prikkelen, is goed in vrije trappen en strafschoppen en geeft het voorbeeld qua werklust.

Donny van Beek zal vermoedelijk zijn plek innemen, maar in dit soort duels heb je iets meer types als Schone en iets minder negentienjarige onervaren krachten als Van Beek nodig.

Voorspelling: Ajax scoort minder dan 2 goals

Schalke doet het in uitwedstrijden belabberd en haalde in dertien competitieduels maar tien punten. Aan Huntelaar ligt het niet, of juist wel, want hij heeft na een blessure zijn basisplaats verloren en zal ook vandaag vermoedelijk geen speeltijd krijgen.

Ajax won liefst dertien van de vijftien eerdere thuiswedstrijden tegen Duitse tegenstanders. Schalke verloor vier van zijn vijf trips naar Nederland. De bookies zijn echter voorzichtig en zetten winst van Ajax op 2.43, gelijkspel op 3.25 en winst van Schalke noteert bij 888Sport op 3.00. We tippen dat Ajax minder dan 2 goals gaat scoren, @1.49. Lees ook: wedden op voetbal.