Ajax Europa League. Vandaag, donderdag 17 augustus vanaf 20:45 uur, speelt Ajax thuis tegen Rosenborg in de voorronde van de Europa League.

Terwijl de Amsterdammers net begonnen zijn aan de Eredivisie, hebben de Noren al een halve competitie achter de rug. En daarin leiden ze soeverein, dus Ajax is gewaarschuwd.

Ajax – Rosenborg Europa League

In de zogeheten Eliteserien heeft Rosenborg na negentien duels 41 punten vergaard. De negen uitduels leverden achttien punten op, dus op reis gaan is normaliter geen groot probleem, al is de trip nu dus wat verder weg.

Echt bekende namen herbergt de ploeg niet, al zullen Noorse voetbalfans wellicht ook niet zoveel spelers herkennen bij Ajax, tenzij ze vorig jaar inschakelden toen de ploeg de finale haalde van de Europa League.

Nicklas Bendtner gevaarlijk

Rore Regimuissen is een van de meer ervaren krachten. De verdediger speelde twintig keer voor Noorwegen. Nicklas Bendtner is ook een gelouterde speler. Hij kwam in het verleden uit voor Arsenal, Juventus en Wolfsburg en heeft zo’n 80 keer het Deense shirt aangetrokken. Door zijn maffe gedrag buiten de krijtlijnen heeft hij van zijn fans de naam ‘Lord Bendtner’ gekregen.

Rosenborg trachtte ook de Champions League te bereiken en werd evenals Ajax in de derde voorronde uitgeschakeld. Tegen Celtic bleef het in Schotland 0-0, waarna thuis met 0-1 werd verloren. Ajax hield Nice uit op 0-0 waarna het thuis door de 2-2 mis ging op basis van die twee uitgoals van de Fransen.

Opstelling Davinson Sanchez onzeker

Volgens Nick Viergever is het geloof in een nieuw Europees topavontuur nog niet weggeëbd door de slordigheden die de club tegen Nice de das omdeden. “We hebben vorig seizoen in Europa een bepaald gevoel gecreëerd in het team. Die flow willen we zo snel mogelijk terugkrijgen”, zegt de verdediger. Trainer Marcel Keizer ziet geen zwakke plekken bij de opponent: “Rosenborg is een goed team, dat fysiek heel sterk is maar ook een aantal creatieve jongens op het middenveld heeft staan”.

Of verdediger Davinson Sanches ook meespeelt of überhaupt in de dugout zit wil Keizer niet verklappen. De Colombiaan lijkt gekocht te worden door Tottenham Hotspur en daardoor is er kennelijk aan beide kanten geen motivatie meer om hem op te stellen.

Voorspellingen Ajax – Rosenborg

Wedden op voetbal? Winst van Ajax noteert bij bookmaker Mr Green 1.32, gelijkspel @4.80 en winst van Rosenborg @9.00. De dubbele bet op gelijkspel of winst voor Rosenborg is @3.35 en dat is gezien de opbouwfase van Ajax interessant.