Vandaag proberen Ajax en AZ de achtste finale van de Europa League te bereiken. Voor Ajax is er na de 0-0 uit tegen Legia Warschau nog volop zicht op voortgang, maar voor AZ ziet het er na de 1-4 thuisnederlaag tegen Lyon somber uit.

Ajax – Legia Warschau begint om 19.00 uur en Lyon – AZ om 21.05 uur. Ajax moet dit in eigen huis kunnen afmaken, een stunt van AZ zit er niet in. Onderaan de voorspellingen.

Europa League Ajax – Legia

De Amsterdammers speelden een redelijk sterke heenwedstrijd tegen de Poolse club, maar het lukte vorige week niet om een van de vijftien doelpogingen buiten bereik van keeper Malarz te mikken.

Vooral Bertrand Traoré was zeer bedrijvig met in totaal zes schoten. Al met al waren maar vijf pogingen ook echt zuiver tussen de palen gemikt en slechts een daarvan werd gelost door een van de drie aanvallers. Kortom, het ontbrak aan zuivere passes in de “last third” (rondom het strafschopgebied), waardoor de aanvallers niet werden bereikt met bruikbare voorzetten.

Legia, momenteel derde in de Poolse competitie, ging afgelopen weekend in eigen huis onderuit tegen Ruch Chorzow (veertiende). Toch is de vorm dik in orde bij Legia, want de ploeg behaalde dertien punten uit de zes laatste speelronden. Legia werd derde in groep F van de Champions League en stroomde daarna in de Europa League in. In die groep haalde Legia vier punten en een doelsaldo van min vijftien. Kortom, in zijn huidige vorm moet Ajax dit thuis af kunnen maken.

Lyon – AZ Europa League

AZ heeft in de afgelopen tien jaar af en toe gestunt in de Europa League (en UEFA Cup), maar dit jaar zit het er niet in. De Alkmaarders werden niet eens weggespeeld, maar Lyon beschikt simpelweg over spelers die minder kansen nodig hebben, met name topspits Alexandre Lacazette.

Wel lijkt Lyon een soort alles-of-niets ploeg, want ze spelen in de Franse competitie zelden gelijk: veertien zeges en tien nederlagen na 25 speelronden. AZ moet dus hopen op een snelle voorsprong en dan hopen dat de boel in elkaar stort bij de nummer vier van Ligue 1.

Wedden op Europa League

Winst van Ajax noteert 1.38 bij bookmaker 888Sport, gelijkspel @4.60 en winst van Legia @9.00. Lyon is tegen AZ de favoriet op 1.37, gelijkspel noteert 5.40 en winst AZ 7.50. We tippen dat beide teams gaan scoren met de notering 1.80. Lees ook: wedden op voetbal.