Ajax – Dnipro Dnipropetrovsk. De enige nog Nederlandse club die op het moment Europees voetbal speelt is Ajax. Vanavond komt het in de eigen Arena in actie tegen het Oekraïense FC Dnipro. Een week geleden ging het uit met 1-0 onderuit, en moet Ajax het thuis goed gaan maken om zo nog door naar de kwartfinales van de Europa League te gaan.

Ajax – Dnipro Dnipropetrovsk

Vorige ronde was het nog het Poolse Legia Warschau dat het onderspit moest delven tegen de Amsterdammers. Beide wedstrijden sloot Ajax winnend af en lootte het vervolgens Dnipro. PSV en Feyenoord vlogen uit het toernooi tegen respectievelijk het Russische Zenit Sint Petersburg en AS Roma. Nederlands hoop in bange dagen, want Europees gezien zijn de Nederlandse clubs al jarenlang niet succesvol meer geweest.

Met Ajax gaat het de afgelopen weken prima. Er werd dus wel verloren uit in Oekraïne, maar hield afgelopen weekeinde geen spaan heel van sc Heerenveen. De Friezen werden in het eigen Abe Lenstra-stadion met 1-4 afgedroogd, zonder dat Ajax beschikte over buitenspeler Ricardo Kishna. Hij werd door trainer Frank de Boer wegens disciplinaire redenen geschorst voor een wedstrijd. Waar het precies om ging, is niet bekend. Maar de verwachting is dat hij gewoon bij de wedstrijdselectie van vanavond zit.

Lastige uitwedstrijd in Arena voor Dnipro

Bij Dnipro zitten geen grote namen. Bijna de hele selectie is Oekraïens. De laatste weken gaat het goed met het team. In de Russische competitie gaat het naar behoren en er werd thuis knap van Ajax gewonnen. FC Dnipro staat over het algemeen bekend als een team dat lastig is te verslaan, en tactisch sterk staat opgesteld. Ondanks dat zal het lastig worden in de Arena. Ajax verliest thuis nauwelijks, en dat geldt ook in Europees verband. In de Champions League eerder dit seizoen pakte het bijvoorbeeld punten tegen Paris Saint-Germain. Een hele opgave dus voor de Oost-Blokkers, maar het is zeker mogelijk.

Verder zijn er geen grote afwezigen bij beide teams. Naar alle waarschijnlijkheid zit jongeling Richairo Zivkovic op de bank bij de thuisploeg en speelt Bazoer net als afgelopen wedstrijden op het middenveld.

Trainer Frank de Boer zei eerder tijdens de persconferentie dat Ajax de tegenstander van vanavond bij de strot zou pakken. Er moet namelijk resultaat geboekt worden, wil het doorgaan naar de volgende ronde.

De wedstrijd Ajax – Dnipro Dnipropetrovsk begint vanavond om 21.05 uur Nederlandse tijd.

Europa League programma

18.00 Dinamo Moskou – Napoli
19.00 Dinamo Kiev – Everton
19.00 AS Roma – Fiorentina
21.05 Ajax – Dnipro Dnipropetrovsk
21.05 Besiktas – Club Brugge
21.05 Sevilla – Villarreal
21.05 Internazionale – VfL Wolfsburg
21.05 Torino – Zenit