PSV – FC Twente. Het zijn cruciale weken in de Eredivisie, zo vlak voor de kerst. Veel topploegen nemen het in deze periode tegen elkaar op. Zo nemen nummer drie Feyenoord en nummer vier AZ het vanmiddag tegen elkaar op en treffen ook PSV en FC Twente vandaag tegen elkaar. Hoewel FC Twente wellicht niet zo hoog staat als het gewild had maar verloor de ploeg van Alfred Schreuder slechts twee keer dit seizoen, net zo vaak als koploper PSV.

Slechte generale

De Eindhovenaren hadden afgelopen donderdag een slechte generale repetitie voor dit weekend. In de Europa League verloor PSV voor de tweede keer dit jaar van Dinamo Moskou. Gelukkig voor het Nederlands voetbal stond er niks meer op het spel; Dinamo Moskou was al groepswinnaar en PSV verzekerd van de tweede plek. Ondanks het verlies tegen de Russen kan PSV overigens wel terugkijken op een goede wedstrijd. Zonder basisspelers als Zoet, Bruma en Wijnaldum legde de elf van Phillip Cocu een prima wedstrijd op de mat.

Naar de top of de middenmoot?

Op FC Twente valt dit seizoen nog geen pijl te trekken. De selectie van de Tukkers loopt over van de kwaliteit maar echt tot een goede reeks wil het nog niet komen. Ook de laatste twee wedstrijden tegen FC Groningen en Vitesse werden niet gewonnen waardoor FC Twente de aansluiting met de top gemist heeft. Ondanks dat Twente dit seizoen pas twee keer verloor, staat het op een teleurstellende zesde plek. Wanneer Twente van PSV weet te winnen, houdt het zicht op de top 5. Als dit niet lukt, geven de Twentenaren ploegen als Willem II, FC Groningen en Cambuur weer de mogelijkheid om aan te sluiten. Aan het begin van het seizoen werd FC Twente nog gezien als een van de outsiders voor de titel. Met aankopen als Mokotjo en Ziyech kwamen er nieuwe impulsen voor het middenveld maar daar lijkt het probleem niet te liggen. Waar het dan wel precies aan ligt, is lastig te zeggen. Twente scoort redelijk veel, krijgt niet al te veel doelpunten tegen en speelt verzorgd voetbal. Toch lijkt de ploeg telkens tekort te komen om wedstrijden over de streep te trekken.

PSV is een stuk constanter in de Eredivisie dit seizoen. Het aanvalsspel van de Eindhovenaren is al jaren dik in orde maar dit jaar lijkt het ook achterin eens goed in elkaar te zitten. In de veertien wedstrijden die PSV tot nu toe speelde, kreeg het slechts 11 tegendoelpunten en daartegenover wist het al 38 treffers te maken. Beiden coaches hebben vanmiddag de beschikking over een vrijwel fitte selectie.

PSV – FC Twente, 14:30 uur in het Philips stadion.