PSV – Ajax. Wat een kraker van jewelste moest worden in de Eredivisie, is vanmiddag niet meer dan een prestigestrijd. Zelfs bij een nederlaag tegen Ajax hoeft PSV niet te vrezen dat de eerste landstitel sinds 2008 nog in gevaar zal komen.

Na het 1-1 gelijkspel van vorige week bij Willem II is de achterstand van Ajax op de Eindhovenaren opgelopen tot veertien punten. Daardoor moest zelfs coach Frank de Boer toegeven dat de tweede plaats dit seizoen het hoogst haalbare is voor de Amsterdammers. De ploeg kan zich ondertussen nog richten op de Europa League, want het moeizaam presterende Ajax werkte afgelopen donderdag eindelijk weer eens aan het vertrouwen.

Ajax sloopt Legia Warschau in Europa League duel

Gevreesd werd dat de Europa League-return tegen Legia Warschau een lastig karwei zou worden, maar al in de eerste helft rekende Ajax met de Poolse topclub af: 0-3. Ook PSV kwam donderdag in actie, maar de ploeg van trainer Phillip Cocu kende een slechte generale voor het duel van zondag. De Eindhovenaren moesten in Rusland lijdzaam toezien hoe Zenit Sint-Petersburg een maatje te groot bleek: 3-0. Luuk de Jong miste namens PSV nog wel een strafschop. Hoe erg die wedstrijd gaat doorwerken voor de aanstaande landskampioen, zal vanmiddag moeten blijken.

Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd tussen Ajax en PSV in een overwinning voor de Eindhovenaren. Anwar El Ghazi zette de Amsterdamse club nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft stelde PSV orde op zaken via Memphis Depay, Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon: 1-3. De Boer wil in Eindhoven dan ook revanche halen. “We zijn die wedstrijd in Amsterdam nog niet vergeten. Hopelijk kunnen wij deze lijn in ieder geval doorzetten. Mensen lachten mij uit, maar ik zag deze opgaande lijn ook al tegen Willem II.”

Blessures PSV – Ajax

Ajax moet het in Eindhoven mogelijk stellen zonder Davy Klaassen. De middenvelder heeft al enige tijd last van een buikwandblessure en moest zich tegen Legia opnieuw noodgedwongen vroegtijdig laten wisselen. Mocht Klaassen niet spelen, dan lijkt Lasse Schöne op voorhand de meest logische vervanger. De Deense middenvelder zat afgelopen donderdag nog op de reservebank, omdat De Boer koos voor een middenveld met Klaassen, Bazoer en Serero en El Ghazi en Ricardo Kishna op de vleugels wilde hebben. PSV lijkt het te moeten doen zonder Karim Rekik en Santiago Arias.

De wedstrijd PSV – Ajax wordt om 16.45 uur afgetrapt in het Philips stadion.