FC Utrecht – PSV. Zondag om 14:30 uur speelt FC Utrecht thuis tegen PSV, na negen speelronden de koploper van de Eredivisie. Utrecht staat tiende en heeft acht punten minder dan de Brabanders.

Utrecht heeft geen Europese afspraken in de agenda staan en werd eind september uit de KNVB Beker gewipt door PSV. Daardoor heeft de club van nu tot het einde van het seizoen niets anders meer om voor te trainen en spelen dan de competitie, terwijl PSV dus nog actief is in het bekertoernooi en midweeks nog in het kader van de Europa League thuis 1-1 speelde tegen Panathinaikos.

Die verschillen in intensiteit van het programma horen geen beslissende rol te spelen, aangezien PSV een bredere selectie heeft en bovendien Memphis Depay eindelijk uit de ziekenboeg kunnen halen, terwijl Jeffrey Bruma en Joshua Brenet na een schorsing weer speelgerechtigd zijn. Eerder in de week had het er de schijn van dat Georginio Wijnaldum dit duel zou moeten missen. De international van Oranje verscheen vrijdag echter ondanks een knieblessure op het trainingsveld en zal, mits zijn lichaam goed reageert op de prikkels, zondag mee kunnen spelen.

Tommy Oar gevaar voor PSV

PSV-trainer Philip Cocu is beducht voor wat hij het “goede combinatiespel” van Utrecht noemt.”Ik verwacht dat ze dat zondag weer zullen doen. FC Utrecht laat iedere wedstrijd zien dat ze met veel enthousiasme en flair spelen”, aldus Cocu. De opvallendste speler van Utrecht is de Australische middenvelder Tommy Oar, die in zes competitieduels al vijf assists gaf en van alle spelers in de Eredivisie het hoogste aantal passes per duel levert waaruit teamgenoten op goal kunnen schieten (5,5 per duel).

PSV heeft echter twee van zulke types in het team: Adam Maher en Depay. Zij hebben als extra kwaliteit dat ze ook doelpunten maken. Maher staat op vijf goals na negen basisplaatsen, Depay op vijf uit vijf. Laatstgenoemde heeft tot nu toe het hoogste aantal schoten per duel gelost in de Eredivisie (4,8).

Van de afgelopen zes onderlinge duels won PSV er vier en Utrecht er eentje. In de zes laatste thuiswedstrijden tegen PSV ging het amper beter voor Utrecht: één zege, drie nederlagen en een totaal doelsaldo van 5-13. In de vijf meest recente ontmoetingen in de Galgenwaard werden er liefst zeven rode kaarten uitgedeeld.