FC Twente – SC Heerenveen. Zaterdag vanaf 19:45 uur spelen FC Twente en SC Heerenveen tegen elkaar in de elfde speelronde van de Eredivisie. Twente leed vorig weekend zijn eerste nederlaag van het seizoen en staat achtste met vijftien punten. De Friezen hebben één puntje meer en staan vijfde.

De Tukkers moeten het stellen zonder twee spelers die eerder in de competitie speeltijd kregen, te weten Shadrach Eghan en Renato Tapia. Daarnaast is Felipe Gutierrez al vanaf het begin van het seizoen absent, zodat zijn afwezigheid geen verrassing vormt. Heerenveen mist enkel verdediger Joris Voest maar ook hij heeft tot nu toe geen minuut gespeeld.

Sinkgraven capabele opvolger Ziyech

Toen Heerenveen in de zomer spelmaker Hakim Ziyech verkocht aan Twente, vreesden fans van de Friese club dat er een tekort aan creativiteit op het middenveld zou ontstaan. De negentienjarige Daley Sinkgraven presenteert zich echter vol bravoure als meer dan capabele opvolger van Ziyech. Sinkgraven heeft in alle tien vorige competitiewedstrijden in de basis gestaan, maakte twee goals en gaf twee assists, is niet bang om te dribbelen en ontpopt zich tot een van de beste aanvallende passers in de Eredivisie.

Gerjan Verbeek, de voormalige trainer van Heerenveen, is een fan van Sinkgraven, maar hij signaleert dat de tiener eerst lichamelijk robuuster moet worden, voordat hij een transfer naar het buitenland moet overwegen. “Je ziet dat hij fysiek eigenlijk nog wat tekort komt”, zegt Verbeek. “Het is een jongen die vanuit de jeugd bij het eerste elftal gekomen is en aan het einde van de wedstrijd vervangen moet worden vanwege kramp.”

Twente favoriet in duel tegen Heerenveen

Beide clubs hebben hun drie vorige competitieduels niet gewonnen en nadat Twente vorig weekend werd verrast door Excelsior (2-1) volgde er midweeks een moeizame doortocht in het bekertoernooi door pas na strafschoppen te winnen van Go Ahead Eagles (0-0, 4-5).

Van de zes vorige onderlinge duels won Heerenveen er drie en Twente twee. In de Grolsch Veste had Twente de zaakjes beter op orde met drie zeges in de afgelopen zes duels tegen de Friezen en één nederlaag (doelsaldo 13-5). De Tukkers zijn bovendien al 22 thuiswedstrijden in de Eredivisie op rij ongeslagen.