FC Groningen – sc Heerenveen. In de Eredivisie staat de Derby van het Noorden dit weekend op het programma. Wedstrijden tussen FC Groningen en sc Heerenveen zijn altijd heetgebakerd en moeten uitmaken wie op dit moment de beste ploeg van Noord-Nederland is.

Harde duels, fel publiek en veel doelpunten. Dat zijn ingrediënten die vrijwel altijd aanwezig zijn bij duels tussen Groningen en Heerenveen, twee ploegen die vechten om de eer van hun provincie. Momenteel lijkt de thuisploeg vanmiddag met meer zelfvertrouwen aan de aftrap te verschijnen, want Groningen boekte in de laatste twee competitiewedstrijden knappe resultaten. Eerst werd PSV in de eigen Euroborg op een verdienstelijk 1-1-gelijkspel gehouden, waarna vorige week FC Twente in Enschede verrassend werd verslagen (1-2).

Heerenveen in crisis

Tegenstander Heerenveen snakt echter naar een goed resultaat. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges – die in een grijs verleden nog trainer was van Groningen – won drie maanden geleden voor het laatst een competitiewedstrijd. Op 28 september werd PSV in eigen huis met 1-0 verslagen, maar de zeven wedstrijden erna leverden allemaal geen overwinning op. De wedstrijd van vorige week tegen het laag geklasseerde Heracles Almelo was het dieptepunt. In het eigen Abe Lenstra Stadion leden de Friezen een 0-1 nederlaag, waarna aanvoerder Marten de Roon na afloop de alarmbellen deed rinkelen.

Volgens de middenvelder beschikt de selectie van Heerenveen niet over genoeg kwaliteit. “Ik denk dat iedereen het erover eens is dat onze selectie te jong en te krap is”, liet hij weten aan Voetbal International. De verkoop van sterkhouders Alfred Finnbogason en Hakim Ziyech laten zich nu voelen. “Het lijkt er nu op dat de lat omlaag gaat in plaats van omhoog, omdat het de vraag is hoe het spelen met zo’n jonge selectie uitpakt.”

Vorig seizoen lukte het

Toch zal het Heerenveen-publiek vanmiddag niets anders eisen dan drie punten tegen de eeuwige aartsrivaal. Vorig seizoen lukte het de Friese club om drie punten mee te nemen uit de Euroborg. Doelpunten van Rajiv van La Parra, Hakim Ziyech en Alfred Finnbogason bezorgde de ploeg van toenmalig trainer Marco van Basten een fraaie overwinning. Saillant detail: dat drietal maakt inmiddels geen deel meer uit van de selectie van Heerenveen.