Ajax – FC Twente. Het is crisis. Je kunt na lange tijd weer eens zeggen dat het bij Ajax crisis is. En niet financieel, maar sportief. De kans dat de ploeg van trainer Frank de Boer nog kampioen wordt is nog kleiner dan nihil en het voetbal is er ook niet naar. Vandaag speelt het thuis tegen FC Twente, en is een overwinning broodnodig.

Belgische lezers kunnen hier de wedstrijd Ajax – FC Twente live bekijken.

Ondanks die crisis werd er vorige week wel gewonnen uit bij Go Ahead Eagles. Maar hoe.. Doelman van de Eagles, Ajax-huurling Mickey van der Hart, trapt in blessuretijd over de bal heen en geeft Ajax zo de drie punten. Drie punten die de negativiteit rondom Ajax niet wegneemt. De weken daarvoor werd er namelijk ook al van AZ verloren in eigen huis en werd het in de Klassieker onterecht gelijk tegen Feyenoord. De Rotterdammers waren namelijk vele malen beter in de Arena. En dus moet er weer eens gewonnen worden in eigen huis, wil de matige reeks eens eindigen.

Ajax – FC Twente

Bij Twente gaat het ook allemaal niet zo lekker. De laatste wedstrijd voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder thuis zelfs van Excelsior: 1-3. Een blamage, en dat nadat er ook uit bij laagvlieger ADO Den Haag met 2-0 verloren werd. Ook Twente moet dus alles op alles zetten wil het de slechte prestaties doorbreken.

Als je naar de stand kijkt doet Ajax het wel veel beter. Het staat nog steeds op de tweede plek achter PSV met 46 punten. Twente staat teleurstellend zevende in de Eredivisie met 34 punten. Iets wat de Tukkers niet gewend zijn. Vaak draaien ze mee in de top vier.

Ajax in voordeel tegen FC Twente

Als je naar de onderlinge wedstrijden van de afgelopen drie jaar kijkt is Ajax in het voordeel. Van de laatste vijf ontmoetingen tussen de twee wist Twente er geen een te winnen. Het werd twee keer gelijk en Ajax ging er drie keer vandoor met de winst. Eén daarvan is de kampioenswedstrijd in 2012. Op de laatste speeldag speelde het thuis tegen Twente en moest het winnen om kampioen van Nederland te worden. Dat lukte. Siem de Jong maakte voor Ajax de enige treffer en de Amsterdammers mochten de schaal omhoog houden.

Er zijn bij beide ploegen geen grote afwezigen. Bij Ajax viel verdediger Joel Veltman een paar weken geleden uit, maar komt langzaam terug. Hij speelde al een wedstrijd voor Jong Ajax. Of hij al klaar is voor zijn rentree in het eerste, is nog niet helemaal duidelijk.

De wedstrijd Ajax – FC Twente wordt vandaag wordt er in de Arena afgetrapt om 16.45 uur.