Celtic – Ajax. Donderdag om 21:05 uur jaagt Ajax uit tegen Celtic op drie punten. De Amsterdammers zitten in groep A van de Europa League in een penibele situatie. Na vier matches zijn pas drie punten gepakt, waardoor Europese overwintering uit zicht raakt.

Celtic – Ajax

Molde voert de groep aan met tien punten en kan door Ajax dus niet meer worden achterhaald, terwijl nummer twee Fenerbahce vijf punten bezit. Celtic is laatste met twee punten. Twee maanden geleden werd het in de Amsterdam Arena 2-2.

De Ajacieden moeten het doen zonder Riechedly Bazoer, Daley Sinkgraven en Thulani Serero. Trainer Frank de Boer heeft zijn selectie daarom aangevuld met de jeugdspelers Donny van de Beek en Vaclav Cerny. Bij Celtic is aanvoerder Ronny Deilia niet van de partij, terwijl op het middenveld ook Kris Commons zal ontbreken.

Overigens kreeg De Boer de afgelopen tijd meer vragen over de bestuurlijke perikelen bij de hoofdstedelijke club, dan over zijn speelwijze en tactische plannen. Toen De Boer een kleine vijf jaar geleden aantrad was er een verontrustend gebrek aan harmonie op de burelen van Ajax. Nu, eind 2015, steekt hetzelfde euvel de kop op. Met als gevolg dat Johan Cruyff zijn handen van Ajax af trekt. Een gevoelige klap , gezien de enorme importantie en symbolische betekenis van “nummer 14”.

Bekijk hier het programma Europa League voetbal

Donny van Beek maakt goede stappen

De Boer vindt de ophef en boze gezichten onnodig. “Terwijl we in essentie allemaal attractief voetbal nastreven, met zoveel mogelijk eigen jeugd en zo min mogelijk dure aankopen”, zegt hij tegen VI. Ook heeft hij een pluim over voor Donny van Beek. “Je ziet vaker bij jonge jongens die bij de selectie komen, maar ook bij aankopen, dat ze richting de winterstop echt de stappen maken die nodig zijn”, zegt hij tegen De Telegraaf.

Celtic is koploper van de Schotse competitie, waar het sinds het faillissement van Rangers (2012) alleenheerser is. In Europa gaat het niet van een leien dakje: Celtic wacht al negen duels op een zege. Twee Nederlanders staan in Glasgow onder contract: Derk Boerrigter en Nadir Ciftci.

Wedden op Celtic – Ajax Europa League

Bookmaker 888sport niet goed wat ze met deze partij aanmoeten. Celtic is licht de favoriet, vooral vanwege het thuisvoordeel, en noteert 2.40. Gelijkspel staat op 3.40 en winst voor Ajax op 2.90.