Vitesse – Ajax. De Europese wedstrijden zijn net achter de rug, en dus volgen de nationale competities meteen. De Eredivisie ook, en hoe. Een echte kraker kun je het wel noemen: Vitesse – Ajax. Het Gelredome is vandaag het toneel van dit duel, waarvan op voorhand veel verwacht wordt.

Vitesse – Ajax

En dat is niet zo gek. Als je naar de stand kijkt sowieso, maar ook vanwege de speelwijze van vooral Vitesse. De Arnhemmers staan op het moment vijfde in de Eredivisie, Ajax is de koploper. Maar of je mag zeggen dat Ajax dan ook meteen favoriet is, kan wat onnodig zijn. Vitesse speelt namelijk ontzettend goed voetbal dit seizoen. Onder leiding van trainer Peter Bosz staat er ook dit weer een sterk team op het veld. Ook met dank aan Chelsea natuurlijk, die de ‘afdankertjes’ meestal van Londen naar Arnhem stuurt.

Vorige week maakte Vitesse nog korte metten met PEC Zwolle. Uit in Overijssel werd het maar liefst 1-5. Een stand die op voorhand niet verwacht werd, maar uiteindelijk wel terecht was. Goed aanvallend voetbal met veel explosiviteit voorin. Neem bijvoorbeeld Solanke. De aanwinst ontpopt zich inmiddels tot een belangrijke man in Arnhem, en dus zal hij vanmiddag hoogstwaarschijnlijk ook bij de basiself van Bosz horen.

Ajax staat dan wel gedeeld eerste met Feyenoord, het spel daarentegen is niet om aan te zien. Zelfs de eigen supporters delen hun ongenoegen op de tribunes. Er wordt dus wel gewonnen, maar op een manier die niet des Ajax is. De grote man op het moment in Amsterdam is Anwar El Ghazi. De jonge rechtsbuiten maakte kort geleden nog zijn debuut voor Oranje. In de Eredivisie staat hij al op acht goals.

Ajax mist structuur

Trainer Frank de Boer puzzelt al weken en is op zoek naar de perfecte basisopstelling. Bijna iedere week is er wel weer een verandering te zien, en mist de structuur nog een beetje binnen dit Ajax. Zeker is wel dat de Amsterdammers over genoeg individuele kwaliteiten beschikken. Met mannen als El Ghazi, Fischer, Gudelj, Klaassen en Bazoer kan je goed voor de dag komen in de Eredivisie. En dat moet vandaag maar weer eens blijken.

Vitesse heeft misschien een klein psychologisch voordeeltje voor deze wedstrijd. De afgelopen twee keer werd Ajax verslagen, en één keer zelfs met 0-4. Ajax is dus gewaarschuwd, vooral na de wedstrijd tegen Fenerbahce afgelopen donderdag. Wil het de koppositie behouden, dan moet het alle zeilen bijzetten. Want Vitesse-uit zal geen makkelijk klusje worden.

De wedstrijd Vitesse – Ajax begint vanmiddag om 14.30 uur in het Gelredome.