Het zit bepaald niet mee met het Nederlandse voetbal. EK 2016 gemist, WK 2018 gemist en ook in het clubvoetbal de boot gemist. Geen enkel Nederlands team zien we na de winterstop terug in de twee Europese competities. En uitblinkende basiskrachten bij internationale topclubs zijn ook op de vingers van een hand te tellen. Welke spelers bieden een beetje hoop?

Om dit overzicht min of meer objectief te houden baseren we ons op twee openbare bronnen, namelijk de statistieken die worden verzameld door OptaSports en de transferwaardes die worden ingeschat door de site Transfermarkt. Dan gaat het dus niet om werkelijk betaalde prijzen, maar om de ingeschatte huidige dagkoers.

Nederlands voetbal

Dankzij OptaSports weten we tegenwoordig precies hoeveel passes elke speler verstuurt, hoeveel er aankomen, hoe vaak hij kopduels aangaat, hoe vaak hij wint, hoeveel tackles hij maakt etcetera. Op dit moment kan de bijdrage van een individu aan het teamresultaat redelijk nauwkeurig worden ingeschat. En halverwege dit voetbaljaar blijkt Neymar de waardevolste contributies te leveren. Na Lionel Messi volgt een verrassende nummer drie: Nabil Fekir van Lyon.

Champions League winnaar voorspellen wedkantoren GettyMaar waar blijven de Nederlanders? In de top 100 (gefilterd op spelers met minstens tien optredens) zal je ze niet tegenkomen. Jetro Willems van Eintracht Frankfurt staat 129e (met een op statistische factoren gebaseerd cijfer van 7,22) en Arjen Robben van Bayern Munchen, toch jarenlang een wereldtopper, staat 131e. Memphis Depay van Lyon is 140e met een 7,20. En ook in de categorie onder 21 is het lang zoeken. Op plek 46 staat Timothy Fosu-Mensah van Crystal Palace.

Transferwaardes

Brengt het transferwaarde-overzicht wat meer tevredenheid? Niet echt. Messi staat daar bovenaan met een ingeschatte waarde van 180 miljoen euro. Eerste Nederlander is Stefan de Vrij op plek 93 (35 miljoen). Van de recente megatransfer van Virgil van Dijk zijn de analisten van de site niet onder de indruk. Alhoewel de verdediger voor dik 78 miljoen Euro door Southampton werd verkocht aan Liverpool, is hij volgens Transfermarkt eigenlijk maar 30 miljoen waard.

Dan maar kijken naar de categorie onder 17 jaar. Daar staat zowaar verdediger Kik Pieri op plek veertien met 1 miljoen. En collega Matthijs de Ligt staat bij onder 18 op plek zeventien. Daar moeten we het voorlopig maar mee doen.

Voor al je voetbal voorspellingen: bookmaker Mr Green

Een voetbal voorspelling doen? Wie weet zit er tussen de huidige spelers van rond of onder de twintig een paar talenten die plots exploderen. Wat Euro 2020 betreft is Nederland momenteel de zevende favoriet op 15.00.