Siem de Jong, de 25-jarige aanvoerder van Ajax, laat er geen misverstand over bestaan dat hij rijp is voor een transfer. In een interview met Ajax Life zegt hij: “Het zit nu niet in de planning om te blijven.”

Siem de Jong ziet wel

De Ajacied zit tot medio 2015 contractueel vast aan de Amsterdamse club. Het is gebruikelijk dat spelers met een aflopend contract of vertrekken, of bijtekenen. Ajax heeft in het verleden bewezen, dat het niet schroomt om spelers die niet bijtekenen rücksichtslos op de reservebank te dumpen. De in Zwitserland geboren De Jong denkt dat het zo`n vaart niet zal lopen. “Ik zie wel wat er in de zomer gebeurt. Als er geen leuke club komt, blijf ik nog een jaar. Zo ging het vorig seizoen ook.”

De veelzijdige voetballer vindt het onzinnig om levenslange trouw te beloven aan een werkgever. Ook als je het ergens prima naar je zin hebt, kan immers een buitenlands avontuur lonken. “Als dan bijvoorbeeld Bayern München langskomt, moet een speler dan blijven omdat hij dat eerder heeft gezegd?”, vraagt hij retorisch.

Ajax fans hoeven niet te vrezen

Supporters van Ajax hoeven waarschijnlijk niet te vrezen dat Bayern of een andere topclub aan de bel trekt. Het seizoen van De Jong wordt gekenmerkt door een reeks kleine blessures, waardoor zijn aantal basisplekken in de eredivisie beperkt bleef tot vijftien. Acht keer werd hij gewisseld. Sinds hij in augustus 2010 debuteerde in Oranje, speelde hij slechts zes interlands.

Als het met het voetballen niet meer wil lukken kan De Jong switchen naar acteren. Hij is een van de drie schwalbes makende voetballers in een reclamevideo van KWF kankerbestrijding.