Zaterdag om 18:45 uur vervolgt PSV uit tegen Heerenveen de race naar de tweede plaats. De Brabanders staan momenteel vijfde met vier punten achterstand op de huidige nummer twee Feyenoord. Heerenveen staat zesde met acht punten minder dan PSV.

PSV dominteert uitwedstrijden tegen Heerenveen

Vorige week werd bij PSV een reeks van acht overwinningen onderbroken door FC Groningen. De club heeft dus uit de vorige zes duels vijftien punten gehaald, nog steeds een prachtige score, terwijl Heerenveen in die periode negen punten pakte. Van de zes onderlinge wedstrijden won de club uit Eindhoven er vier en verloor het er één. Ook in uitwedstrijden was PSV vaker sterker en won het er drie van de vorige zes terwijl het er eentje verloor. Het doelsaldo in die reeks is 16-8 in het voordeel van PSV.

Ernest Faber laakt defensie

Ernest Faber zal de rest van het seizoen zijn rol als interim-trainer vervullen. Hoofdtrainer Philip Cocu herstelt ondertussen van een operatie in verband met een tumor in de rug. Guus Hiddink staat natuurlijk ook Faber bij met zijn advies. Het viel de toekomstige bondscoach van Oranje op dat PSV vooral in defensief opzicht steken laat vallen. Faber is zo verstandig om die analyse niet tegen te spreken. “We mogen wel wat internationaler verdedigen”, voegt Faber toe. “In de eindfase, waar de prijzen worden verdeeld, moet je minder risico nemen en de bal de tribune intrappen. Je mag ook wel eens op resultaat spelen.”

PSV krijgt meer schoten tegen dan Twente en Ajax

Maar hoe ernstig is het eigenlijk gesteld met de Brabantse afweer? PSV krijgt in de Eredivisie gemiddeld 12,6 schoten per duel te verwerken. Dat zijn er inderdaad meer dan bijvoorbeeld Twente (9,9), Ajax (10,1) en Feyenoord (11,4). Daarnaast heeft PSV 28% van de speeltijd balbezit op de helft van de tegenstander. Ter vergelijking: Twente staat op 33%, Feyenoord op 31% en Ajax op 30%. Ruimte voor verbetering.

Marco van Basten is klaar met Heerenveen

Marco van Basten verlaat na dit seizoen Heerenveen als trainer. Welke klus hij daarna gaat aanpakken is nog ongewis. Vanwege de bezuinigingen bij de Friese club, heeft Van Basten geconcludeerd dat hij zijn ambities niet waar kan maken. Veel heeft hij niet te zeggen over het treffen met PSV. “Dat wil de tweede plek. Hoe ze reageren op de nederlaag? Ik denk niet dat ze hun spel veranderen. PSV heeft een jong team dat na de winterstop een goede reeks heeft neergezet. We zullen scherp moeten zijn.”

Het programma voor zaterdag:

18:45 sc Heerenveen – PSV

19:45 NAC Breda – FC Twente

19:45 NEC – SC Cambuur

20:45 Heracles Almelo – Go Ahead Eagles