SC Heerenveen – PSV. Zondag om 16:45 uur begint SC Heerenveen tegen PSV. Mocht de Brabantse club dit duel verliezen, dan nadert Heerenveen de koploper tot op één punt. Momenteel staat PSV eerste met vijftien punten uit zes duels.

Op de 3-1 tegen PEC Zwolle na heeft PSV dit seizoen nog geen tegenvallers hoeven te verwerken. De grootste klap die de vice-kampioen van vorig seizoen opliep is de blessure van Memphis Depay. De jonge, kwikzilveren aanvallende middenvelder maakte in vijf duels vijf goals, maar hij zal nog enkele weken ontbreken. Aanvaller Luuk de Jong kan wellicht niet meedoen, aangezien hij een verrekking in zijn hamstring opliep.

Locadia krijgt kans zich te bewijzen

PSV-trainer Phillip Cocu kan eveneens Andrés Guardado, Oscar Hiljemark en Abel Tamata niet inzetten. De vacature die het gemis van Depay schept, kan worden opgevuld door Jürgen Locadia of Florian Jozefzoon. Vorige week tegen Cambuur mocht laatstgenoemde het proberen, waarschijnlijk zal nu Locadia een kans krijgen zich te bewijzen.

Dwight Lodeweges van Heerenveen kan op Sam Larsson na elk lid van zijn selectie benutten. Met elf punten doet Heerenveen het uitstekend, zeker aangezien het al relatief zware duels moest spelen als Feyenoord-uit (1-1) en Vitesse-uit (1-1). Wel werd midweeks met 2-1 verloren van Roda JC in de KNVB Beker, terwijl de Friezen normaliter wel te porren zijn voor de bekercompetitie.

Van de zes vorige onderlinge confrontaties won PSV er drie en verloor het er twee. In thuiswedstrijden deed Heerenveen het amper beter met wederom drie nederlagen en twee zeges. Het doelsaldo over die zes thuismatches is tien voor, veertien tegen. Wel wonnen de Friezen hun twee vorige thuisduels tegen PSV.

Depay groot gemist bij PSV

Ondanks dat PSV veruit het hoogste aantal goals tot nu toe heeft gemaakt in de Eredivisie en drie punten los staat op de achtervolgers Ajax en PEC, scheppen de Brabanders niet de meeste kansen. De huidige positie van PSV heeft veel te maken met het wonderbaarlijke renderen van Depay. Nu hij absent is zullen er meer kansen onbenut blijven. Zorgwekkend voor PSV is dat het wel erg veel schoten tegen moet opvangen: 16,5 per duel. Alleen FC Groningen heeft het zwaarder met 17,2 schoten per duel tegen.

Cocu beseft ook dat het gemis van Depay wel eens tot puntverlies kan leiden, zeker in uitduels, want daar heeft PSV de afgelopen jaren moeite mee. Na de 2-0 overwinning in de KNVB Beker op Utrecht zei Cocu: “We hebben een aantal kansen gehad die je niet mag laten liggen. Uit die momenten hadden we meer moeten halen.”