PSV – sc Heerenveen. Voor het eerst sinds 2008 kan het Eindhovense publiek zich weer opmaken voor een landstitel van PSV. Een overwinning op sc Heerenveen is voldoende om een volksfeest te laten losbarsten in de Brabantse stad.

PSV had vorige week al landskampioen kunnen worden, maar omdat Ajax won van Heracles Almelo werd dat nog even uitgesteld. Niemand twijfelt er echter aan dat het dit weekend wel gaat gebeuren voor de ploeg van coach Phillip Cocu. PSV gaat de terechte kampioen van Nederland worden. De Eindhovenaren lieten weinig punten liggen en beschikken met Memphis Depay, Luuk de Jong, Georginio Wijnaldum en Jetro Willems over de sterkste selectie van Nederland. De laatste jaren verliepen uitermate teleurstellend voor de club, maar dit seizoen gaat het dan eindelijk gebeuren voor de voormalige voetbalhoofdstad van Nederland.

Lodeweges wil plaaggeest zijn

Maar niet tegen Heerenveen, als het aan Dwight Lodeweges ligt tenminste. De coach weet hoe het is om feestjes te verpesten, want in zijn tijd als SC Cambuur-trainer zat hij PSV vorig seizoen dwars tijdens het eeuwfeest. Cambuur speelde met 0-0 gelijk en zorgde zodoende voor chagrijn in Eindhoven. “Wij komen onze huid zo duur mogelijk verkopen”, meldde de Heerenveen-coach vorige week al aan Omroep Brabant. “Mijn jongens spelen tegen de aankomend kampioen van Nederland, in het Philips Stadion. Om dat feestje te verstieren is prachtig. Zoiets zit in ieders sporthart. Dat hoort ook zo. Een sportman haat verliezen.”

PSV – sc Heerenveen

Toch lijkt de kans op voorhand niet groot dat Heerenveen voor een stunt gaat zorgen bij PSV. Hoewel de Friezen eerder dit seizoen in eigen huis nog wel te sterk waren voor de aankomend kampioen, won Heerenveen in 2009 voor het laatst in Eindhoven. Destijds werd het 2-3. Vorig seizoen eindigde de confrontatie in Noord-Brabant in 1-1, terwijl PSV de twee jaren daarvoor tweemaal met 5-1 aan het langste eind trok. Een uitslag waar het publiek morgen blind voor zou tekenen, want daarna kan er een flink volksfeest losbarsten. Een feest waar iedere PSV’er zo lang op heeft moeten wachten, na een vierjarige hegemonie van Ajax. En zoals bekend: Brabantse nachten zijn lang.

De wedstrijd PSV – sc Heerenveen begint vanavond om 19:45 uur.